Förkultivering - gör så här

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2001-02-20

MAN TAGER VAD MAN HAVER. Här finns några exempel på det du kan behöva till försådden. Man kan sätta frö i vad man haver: Ett avklippt mjölkpaket, en plastburk som blivit över eller överblivna blomkrukor. Så finns det alla möjliga varianter att köpa ute, som miniväxthus, torvkrukor, pluggbrätte osv. En påse krossad mineral, här perlit, kan vara bra att ha att blanda upp såjorden med, så att den blir lucker. Perliten kan också strös över sådden för att ytan ska hålla sig ljus och torr. Svart jord kan bli het, men det ljusa mineralet sänker värmen. Mitt ibland alltihop står Ingrids och Solveigs egna lilla odling, de har satt ett gurkfrö i fönstret i kruka och det har fått sina hjärtblad. Nu får man se hur det går för plantan i fortsättningen.

Moment 1.

Använd sålådor med lock eller vanliga blomkrukor med plastpåse. Det måste finnas hål i botten för att rötterna ska få syre.

Fyll odlingskärlen med fuktig såjord. Generellt gäller att stora frön kan planteras djupare än mindre frön. Små frön kan läggas på ytan och täckas med ett tunt lager jord.

Ställ kärlen i god rumstemperatur för att skynda på groningen. Placera dem ljust, men inte i solen förrän plantorna kommit upp. Vrid på kärlen då och då för att undvika att plantorna blir krokiga.

Moment 2:

När plantorna fått sina första blad ska de omskolas, eftersom de behöver mer näring och utrymme. Stick en pinne (vanliga grillpinnar går bra) under roten och lyft plantan försiktigt i bladen. Undvik att lyfta i stjälken, den är ömtålig. Plantera om plantorna i en näringsrikare jord (kan köpas i affären).

Moment 3:

Innan växterna planteras ut ska de avhärdas, dvs ställas ute t ex under dagen när vädret tillåter. Läget ska vara vindskyddat och skuggigt. På natten plockar man in dem igen. Efter några dagar är det dags för utplantering.

Moment 4:

Se till att växterna är fuktiga när de utplanteras. Så fort de kommit i jorden ska de vattnas rikligt igen. Till att börja med är det bra att täcka över dem med fiberduk mot vind och starkt solsken.

Moment 5:

Var extra noga med vattning och tillsyn av nyplanterade växter. Efter en eller ett par veckor har de acklimatiserat sig och då är det bara att vänta på ljuvligheter som blomning eller frukt.

Källa: Fakta trädgård-fritid, Entomologiska institutionen, SLU i Uppsala

Det här behövs vid förkultiveringen

TILLBAKA till aftonbladet.se/bostad

Ingegerd Ekstrand

Följ ämnen i artikeln