Löfven: Jag tror C och FP vill ta ansvar

Uppdaterad 2018-08-21 | Publicerad 2013-11-08

Socialdemokraterna öppnar nu för att samarbeta med Centerpartiet och Folkpartiet efter valet.

Men Stefan Löfven får direkt tummen ned av Annie Lööf och Jan Björklund.

– Tonläget är högt när vi går in i en valrörelse. Men jag tror att både C och FP är beredda att ta ansvar för Sverige efter ett val, säger S-ledaren.

Efter morgonens besked i regeringsfrågan mötte Aftonbladet Stefan Löfven för en längre intervju på Socialdemokraternas högkvarter på Sveavägen i Stockholm.

FP och C säger att de inte alls är intresserade av något samarbete med er?

– Jag är inte så förvånad på att de går till val på den allians de har. Det förstår jag och jag kan också förstå att tonläget blir lite högt när vi närmar oss ett valår. Väljarna säger sitt i september, då har vi alla partier att ta hänsyn till vad de har sagt. Jag tror att både C och FP är beredda att ta ansvar för Sverige efter ett val.

V-ledaren Jonas Sjöstedt gillar inte alls tanken på att det kan komma in borgerliga partier i en S-ledd-regering?

– Jag delar inte ut några ministerposter till någon alls just nu. Det kommer när valresultatet är klart och det ska bildas en regering. Jag förstår att han vill sitta i en regering, det vore konstigt annars, det är ju ett riksdagsparti.

Är det skönt att nu få bort den här frågan?

– Jag har inte haft något problem med den. Jag tycker det är naturligt att man funderar igenom, det är många perspektiv att tänka på. Jag tycker det är beklagligt att höra regeringspartierna och Reinfeldt säga att de bara har ett enda alternativ oavsett hur väljarna röstar. Det tycker jag är ett väldigt dåligt besked.

Inför förra valet gick S till val i en rödgrön allians. Varför gör ni inte det nu?

– I det förra valet mötte Mona Sahlin en majoritetsregering. Det ger en annan situation. Jag möter en minoritetsregering, dessutom en svag sådan. Trots att det har 49 procent orkar de inte lägga förslag i riksdagen och utskotten tvingas ställa in sammanträden. De lägger en del förslag som de inte ens har förankrat i riksdagen. Då är det något konstigt. Samtidigt vill de cementera blockpolitiken, men den säger jag att vi ska bryta upp. Väljarna vill inte ha den.

Ni pekar ut Miljöpartiet som den mest naturliga partnern att samarbeta med. Varför då?

– Vi har gjort en del saker tillsammans, till exempel i budgetmotionsarbetet. Vi delar i stort sett analysen om Sveriges utmaningar om demografin, klimatutmaning och hur den globala konkurrensen ska hanteras av oss som ett litet land. Vi delar synen på att vi behöver ha brett samarbete för att klara Sveriges utmaningar. Men jag säger också att vi har ett bra samarbete med Vänsterpartiet. Förhoppningsvis ska vi ha det framöver. Och tittar vi på andra sidan blockgränsen, för att få till stabila överenskommelser, så ser jag gärna att vi kan hitta överenskommelser med Centern och Folkpartiet.

C och FP kritiserar er hårt dagligen och ni dem. Det är också många frågor där ni står väldigt långt ifrån varandra. Vad tror du S-medlemmar och väljare tycker om att ni öppnar för att samarbeta med dem?

I ett läge när vi fått ett valresultat när vi riskerar att återigen få Sverigedemokraterna som vågmästare, då hoppas jag och tror att alla partier därutöver vill ta ansvar för att de inte ska fortsätta vara vågmästare. Det är inte rätt att ett sådant parti får ett avgörande inflytande över svensk politik. Därför är det så trist att Reinfeldt vill cementera blockpolitiken. För ett av resultaten med detta blir att man stärker ett vågmästarparti.

Hur mycket har SD:s roll spelat in i ert beslut?

– Vi driver vårt beslut utifrån vår egen politik. Den kommer vi söka så stort stöd som möjligt för. Det är jobben, skolan och välfärden som är kärnan. Men för att kunna få framgång i riksdagen ska vi också veta att vi kan få till överenskommelser i riksdagen och inte blockeras av ett vågmästarparti som dessutom har en ideologi som är så långt ifrån vår, bland annat när det gäller människosyn, som man kan komma.

Hur viktigt är det att få till en majoritetsregering?

– Det är självfallet lättare med en majoritetsregering. Men har du en minoritetsregering så har du också möjlighet att göra upp i riksdagen. Det är en lång tradition som vårt parti har haft. Vi klarade efterarbetet till krisen på 90-talet tillsammans med Centerpartiet. Vi har gjort överenskommelser med Folkpartiet och andra breda samarbeten med flera partier. Det är förmågan att göra upp i riksdagen, det är där det avgörs.

Du anklagar regeringen för att vara en svag minoritetsregering, men de har ju stöd av 49 procent av väljarna?

– Problemet är att de säger att de bara har ett alternativ. Om då två av deras partier är på väg att åka ur riksdagen, hur blir det då? Om väljarna säger att de partierna inte ingår i regeringen, ska de andra då fullfölja deras politik ändå?

Regeringspartierna kritiserar er för att vägra ge besked om vilken politik som ni skulle driva efter valet. Hur ser du på det?

– Frågan är hur regeringspartierna själva kommer att göra. Är det så att de tre stödpartierna kommer att släta ut sig själva totalt och helt ingå i Moderaternas partiprogram, då har de en röst. Då behöver man inte ha några förhandlingar efter valet. Eller är det så att C, KD och FP kommer att profilera sig i valrörelsen, vilket jag tror att de kommer göra för de har de behov av. Det skulle jag göra om jag var dem. Då står de också där med en del olika besked i en rad frågor. Oavsett vilken regering, så måste du förhandla när valresultatet är klart. Det är samma premisser för oss som för andra.