Två barn våldtagna utomhus i Malmö

Publicerad 2013-09-25

Åklagaren: Låt inte barnen gå ensamma

En åttaårig pojke och ytterligare ett barn ska på kort tid ha blivit överfallsvåldtagna i samma område i Malmö.

Nu varnas allmänheten:

– Just nu kan det vara bra att se till att ens barn har sällskap och inte går ensam, säger åklagaren Ulrika Rogland till Metro.

Barnet överfölls, drogs in i ett buskage och utsattes för sexuella övergrepp. Men händelsen i Hermodsdal, Malmö i måndags i förra veckan är inte den enda.

Tre dagar senare, på torsdagen, larmades polisen ut till samma område – för samma typ av brott.

”Ena barnet lockades”

Återigen ska ett barn, en åttaårig pojke, ha blivit överfallen och våldtagen. Vid båda tillfällena slog gärningsmannen till under eftermiddagen.

– I det ena fallet lockades barnet att komma och titta på något, säger kammaråklagare Ulrika Rogland till Metro.

En 23-årig tidigare ostraffad man anhölls i lördags i sin frånvaro. Han greps i helgen men släpptes på fri fot i går. Misstankarna mot honom kvarstår.

Nu varnar Ulrika Rogland föräldrar i området.

– Jag vill egentligen inte skrämma upp folk, men just nu kan det vara bra att se till att ens barn har sällskap och inte går ensam, säger hon till tidningen.

Målsägarbiträde Olof Ahrnbom företräder den utsatta pojken och hans familj.

– Det är svårt för mig att bedöma hur en liten pojke reagerar på något sådant här. Hans föräldrar reagerar som vilka föräldrar som helst skulle göra. De tycker att det är väldigt läskigt, säger han.

Hur tog de beskedet om att den misstänkte släpptes fri?

– Det var en besvikelse för dem. De hoppas att polisen ska få fast den person som ligger bakom det här.

Skolans uppmaning till föräldrarna

Polisens tekniker undersökte förra veckan brottsplatsen intill Hermodsdalsskolan och flera patruller knackade också dörr i området.

– En hund med specialkompetens på sexualbrott ska också dit för att söka bevis, sa Skånepolisens informatör Calle Persson till Sydsvenskan då.

Det är inte känt om polisen säkrat några bevis.

Skolorna i området har skickat hem lappar till föräldrarna där de uppmanar dem att hämta och lämna sina barn på skolan.

– Det är ett fåtal föräldrar som har hört av sig till mig. De är glada över vi reagerar men arga över det som hänt och oroliga över att barnen inte kan röra sig fritt på sin fritid, säger Truls Katsler, rektor på Hermodsdalsskolan.

Kan röra sig om samma gärningsman

Polis och åklagare tror att det kan röra sig om samma gärningsman.

– Men vi arbetar även utifrån att det skulle kunna vara två olika män. Vi måste ha alla möjligheter öppna, säger Ulrika Rogland till Metro.

Nu vädjar polisen och åklagare om tips från allmänheten.

– Eftersom vi haft två sådana här händelser är det jätteviktigt att allmänheten är uppmärksam, och om man har observerat något ska man kontakta polisen, säger Ulrika Rogland till Metro.