Malexandermördaren får sitt straff prövat

Publicerad 2013-08-27

I dag kan Malexandermördaren Tony Byström, 40, få sitt livstidsstraff omvandlat av Örebro tingsrätt.

Byström menar att han förändrats i grunden som människa och därför bör få sitt straff tidsbestämt.

De senaste åren har han studerat, blivit kristen, skrivit böcker och gift sig med en 33-årig kvinna. Tony Byström, tidigare Olsson, dömdes 2000 till livstids fängelse för inblandning i Malexandermorden. I dag ska Örebro tingsrätt för andra gången pröva om Byström ska få sitt straff tidsbestämt.

Efter en spektakulär rymning från anstalten Hall 2004 sitter han sedan 2007 placerad på Kumla. Sedan 2010 vistas han på en öppen avdelning och umgås med övriga intagna. I Kriminalvårdens yttrande framgår att Tony Byström de senaste åren förändrat sin tidigare kriminella livsstil.

Gått i kloster

Han har studerat och tagit en magisterexamen i historia och gett ut tre böcker där intäkterna gått till att betala skadestånd till offrens familjer.

Han har också träffat en 33-årig kvinna som han gifte sig med i våras. De träffades genom fängelsekyrkan och Tony Byström uppger att han välkomnats in i hennes familj. Enligt honom har de en kristen livssyn som han önskar bli en del av.

Han har också tillbringat en tid i kloster.

Samtidigt påpekar Kriminalvården att Tony Byström de senaste åren gjort sig skyldig till misskötsamhet. Bland annat har han misshandlat en medintagen i mars 2012.

Ingen permission

Det som också väger mot att Tony Byström ska få sitt straff tidsbestämt är att han ännu inte fått några permissioner beviljade.

Rättsmedicinalverket bedömer därför att risken för återfall i brottslighet är hög på en tredgradig skala.

Och Tony Byström uttrycker själv i Rättsmedicinalverkets utredning att han är skeptisk till att han kommer att få straffet tidsbestämt.

I dag klockan 13 startar förhandlingarna i Örebro tingsrätt.