Kocken Elin: Det finns alltid gott om jobb

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-02-27

Elin Lindén, 21, har inte märkt av krisen.

Som kock finns det jobb – och karriärmöjligheter.

– Jag skulle vilja tävla, kanske i ”Årets kock”, säger hon.

Elin Lindén har matintresset med sig hemifrån. Att välja gymnasiets hotell- och restaurangprogram var självklart. Efter utbildningen gick hon via konditorsjobb i en mataffär till arbete som kock på ett konferenshotell.

– Men efter ett tag kände jag att jag inte kom så mycket längre. Jag ville jobba med à la carte-menyer, säger hon.

Finns många jobb

Hon sökte och fick jobb på exklusiva Hotell Diplomat på Strandvägen i Stockholm. Att hitta arbete har aldrig varit något problem.

– När jag har sökt har det alltid funnits mycket jobb, säger hon.

För trots lågkonjunkturen fortsätter vi att gå på restaurang. Utbudet ökar, inriktningarna blir fler.

Enligt Arbetsförmedlingen finns det nu och framöver gott om kockjobb.

Det är sena kvällar och nätter, lönen är låg – men ändå är fördelarna fler, säger Elin.

Ökad status

– Det bästa är att få laga mat och att träffa nya människor. Många byter arbetsplats ofta och därför kommer det in mycket nytt folk.

Kockyrket har fått status tack vare tv och tävlingar som ”Årets kock”.

– Jag vet inte om jag vill stå i tv, det känns lite överspelat, säger Elin Lindén.

– Men jag skulle vilja vara med och tävla. Gärna i ”Årets kock”.

Efterlysning!

Har du fått jobb med hjälp av Aftonbladets kampanj, ”Nu lyfter vi Sverige"?

Hör av dig till lyftsverige@aftonbladet.se

Följ ämnen i artikeln