Daniels tal rörande för regeringen

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-02-26

Regeringen och kungaparet skålade i champagne för att fira kronprinsessan Victorias förlovning.

Talet Daniel höll rörde ministrarna till tårar.

– Det var så fantastiskt fint, säger näringsminister Maud Olofsson (C).

Maud Olofsson och Victoria.

Klockan 13 i tisdags samlades 15 av regeringens ministrar för konselj med kungen på Stockholms slott. Deras uppgift - att formellt godkänna förlovningen mellan Daniel och Victoria.

Efteråt bjöd kungen på champagne i ett angränsande rum. Där väntade både drottningen och det blivande brudparet. Kungen inledde med att säga hur glad han var över att regeringen ville fira ögonblicket med honom och hans familj. Sedan presenterade han sin blivande svärson för första gången och gav ordet till Daniel. Den blivande prinsen hade själv bett att få säga några ord.

Svårt hålla rösten stadig

Det blev ett tal som berörde gästerna djupt. Flera av ministrarna fick tårar i ögonen. Enligt Aftonbladets källor hade även Daniel svårt att hålla rösten stadig när han förklarade hur han vill vara ett stöd för Victoria.

– Han är jättestolt över henne, säger Maud Olofsson.

– Hon är en proffsig yrkeskvinna och behöver en lika proffsig partner vid sin sida. Det får hon nu.

Daniel berättade om sig själv, sin bakgrund och sin familj. Och om hur välkomnad han kände sig i kungafamiljen. Gästerna fick även veta lite om hans gymkedja och om hur han brinner för folkhälsa och entreprenörskap. Just den delen gladde näringsminister Maud Olofsson, vilket hon förklarade för honom efteråt.

Vad tycker du om att han valt sluta jobba på sin gymkedja?

– Det är rätt. Hans arbete nu blir att stödja kronprinsessan. Jag lever också i ett äktenskap med en man som stödjer och supportar och som finns där både i glädje och sorg.

Kronprinsessan Victorias bröllop |
Aftonbladet