Ett år efter valet

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-10-03

– så håller s sina löften

Ilmar Reepalu (s).

Nu kan Ilmar Reepalu (s) pricka av tre av fem vallöften – om han får säga det själv. Moderaternas Anja Sonesson (m) är däremot mer skeptisk.

Socialdemokraternas vallöften sammanfattas i programmet ”Välfärd för alla” som antogs redan 2004. Målen ska nås först om ett år, men Punkt SE har gått igenom löftena punkt för punkt, med både Ilmar Reepalu och Anja Sonesson.

Anja Sonesson (m).

75 procents förvärvsfrekvens för gruppen 20-64 år

IR: De senaste två åren har vi fått 13 000 fler Malmöbor i arbete. Givetvis har vi fått en skjuts av högkonjunkturen, men vi har också satsat på kraftfulla åtgärder inom näringslivsområdet. Vårt mål var att komma upp i en förvärvsfrekvens på 75 procent 2008. Där är vi redan, men vi ska upp ännu högre.

AS:? Visst är det bättre. Men jag tror mer på yttre omständigheter än kommunala insatser.

Antalet brott per 1000 invånare ska minska från 61 till 47 procent

IR: Kriminaliteten har gått ner, framförallt i tidigare problemområden som Rosengård. Vi jobbar hårt med bland annat Tryggare Möllevången och Lugna gatan, för att fånga upp ungdomar och stötta brottsoffer.

AS:?Jag hade gärna sett fler poliser på gatan. Även om brottstatistiken säger att brottsligheten minskar så är det inte så människor känner.

Fler mötesplatser i stan

IR:?Detta är en av de viktigaste delarna för att motverka segregation. Och här har vi lyckats bra. Nästa år höjer vi potten från fem till tio miljoner för fler mötesplatser.

AS:?Jobb och skola är de viktigaste mötesplatserna för minskad segregation. Där har Malmö inte kommit särskilt långt.

5 000 nya bostäder ska byggas

IR: ?Byggandet var förra året över alla förväntningar, men det behövs mycket mer. Befolkningen ökade med 5?000 personer och det finns inget som tyder på att trenden bryts.

AS:?Problemet är att vi bygger 1 000 bostäder och det flyttar in 5 000. Vart tar alla de människorna vägen? Det skapas inga flyttkedjor.

Andel obehöriga elever till gymnasieskolan ska minska från 21 till 10 procent

IR:?Tyvärr blev det en försämring där i våras. Men det beror delvis på Skolverkets konstiga sätt att räkna. Nyanlända flyktingar från Irak kan ju naturligtvis inte förväntas få ett godkänt betyg i svenska. Vi jobbar vidare med språkverkstäder, specialutbildade pedagoger, sommarskola, fler lärare och stödpersonal.

AS: Här finns egentligen inte så mycket att kommentera. Skolornas förutsättningar är svåra. Men vi hade nog satsat lite mer på ordning och reda.