Man skadad efter skott på Östermalm

Uppdaterad 2015-03-07 | Publicerad 2014-11-13

Gärningsmannen sköt rätt in i en bil på Östermalm i Stockholm.

Enligt uppgift träffades en man i 30-årsåldern som var på besök i Stockholm för att göra affärer.

Den skottskadade mannen lyckades fly i sin bil – och köra till sjukhus för där han vårdas för allvarliga skador.

Det dramatiska mordförsöket började som ett bråk mellan två män i korsningen Kommendörsgatan/Skeppargatan på Östermalm i centrala Stockholm.

Enligt Aftonbladets uppgiftslämnare med insyn ska en av männen, en man i 30-årsåldern, ha försökt fly bråket genom att hoppa in i sin bil och köra därifrån strax efter klockan 16.

Sköt in i bil

Kort därefter ska en maskerad man ha öppnat eld och avlossat flera skott rätt in i bilen genom rutan på passagerarplatsen, enligt Aftonbladets källa.

Polisen bekräftar händelseförloppet.

– Skotten har riktats mot en bil som kört i väg, säger Towe Hägg vid Stockholmspolisen.

Offret som satt bakom ratten träffades av minst ett skott.

Efter skottdramat gick polisen ut med ett internt larm efter den mörka hyrbilen av märket Volvon som den beskjutna mannen flydde i.

Dryga 35 minuter sedan upptäckte en polispatrull mannens bil med krossad sidoruta - utanför Karolinska sjukhusets akutmottagning.

Enligt polisen hade den skadade mannen kört dit själv.

– Målsägaren körde från platsen och vad vi har förstått var han ensam i bilen. Exakt när han kom in på sjukhuset vet vi inte, säger Johan Rehnberg, stationsbefäl vid Norrmalmspolisen.

Bevakar sjukhus

Under eftermiddagen opererades han för allvarliga skador, enligt Aftonbladets källa. Senare på kvällen var mannen i så pass gott skick att han kunde förhöras av polisen.

– Vad jag har förstått är det ingen fara för hans liv men vad som har framkommit i förhör kommenterar jag inte över huvud taget eftersom vi är i ett kritiskt läge av förundersökningen, säger Johan Rehnberg.

Under torsdagskvällen undersökte kriminaltekniker mannens hyrbil innan det fraktades bort vid 19-tiden.

Samtidigt uppgav vittnen att flera polispatruller övervakade sjukhusets akutmottagning. Enligt polisen kan det finnas en hotbild:

– Vi har ingen gripen gärningsman och vi har målsägande på ett sjukhus där vi har en säkerhet att ta hand om, säger Towe Hägg.

Mannen i 30-årsåldern som skottskadades på Östermalm hade enligt Aftonbladets källa en "större summa kontanter" på sig. Han ska ha varit i Stockholm några dagar tillsammans med an manlig anhörig i samma ålder för att "göra affärer". De två männen uppges bo på ett lyxhotell i Stockholmstrakten där en husrannsakan genomfördes under torsdagskvällen.

Vid 22-tiden sågs två civila poliser lämna lyxhotellet efter att ha tillbringat flera timmar i lokalerna.

Har ett signalement

Under torsdagen arbetade polisen på brottsplatsen med både tekniker och patruller som förhörde vittnen. Samtidigt efterlyser man fler tips från allmänheten.

– Vi arbetar på plats och uppmanar människor som kan ha sett något att höra av sig till polisen på telefonnummer 114 14, säger Towe Hägg.

Ingen person är gripen misstänkt för dådet. Enligt uppgift till Aftonbladet arbetar polisen efter ett signalement som lyder att gärningsmannen är i 30-40-årsåldern, cirka 175 centimeter lång och klädd i mörka kläder.

Följ ämnen i artikeln