Han hade inget val

Uppdaterad 2018-08-22 | Publicerad 2014-12-04

Källa: Alliansen redo att ta makten – därför kallade statsministern till extra val

Stefan Löfven hade ingen annan möjlighet än att ­utlysa nyval.

Alliansens stenhårda nobb kvällen före beskedet fällde avgörandet.

– Det var ett beslut ­under galgen, säger en regeringskälla.

Strax efter klockan 16 i går stod det klart att regeringen åkt på ett svidande ­nederlag där budgeten ­röstats ned med siffrorna 182–152 och att det framöver är Alliansens budget som ­gäller i Sverige.

Kort efteråt stod Stefan Löfven inför ett stort pressuppbåd på Rosenbad och ­deklarerade:

– Jag tänker inte stilla­tigande acceptera det som nu sker på högersidan. Det är ett ansvarslöst agerande av dessa fem partier tillsammans och det saknar motstycke.

Han sa också:

– De borgerliga och SD har upprepat sitt mantra: ”Det där är Stefan Löfvens ansvar”. Och jag har tagit ansvar. Jag tänker ta det ­ansvaret i dag. Det är jag som fattar beslut. Jag vill därför meddela att regeringen den 29 december kommer utlysa extra val.

”De vet var jag finns”

Något liknande har inte hänt i Sverige sedan 1958.

Valet ska hållas den 22 mars nästa år och S/MP-­regeringen kommer att gå till val på en gemensam budget, men som två skilda partier.

Några fler utsträckta ­händer över blockgränsen blir det dock inte.

– Om det mot förmodan skulle vara så att några ­partier vill diskutera så vet de var jag finns.

Bara timmar tidigare ­hade dock Stefan Löfven en helt annan plan än nyval.

Den gick ut på att åter­remittera budgeten till ­finansutskottet och söka stöd inom Alliansen. Inom regeringen hade man redan mejslat ut vilka frågor man kunde kompromissa om.

SD:s hot om att fälla budgeten har svävat över regeringen ända sedan den tillträdde och har därför funnits med i planeringen. Ett tiotal personer har haft partiledningarnas uppdrag att förbereda för alla scenarior som skulle kunna inträffa.

Men Alliansens sten­hårda nobb på tisdags­kvällen ställde alla planer på ända.

Varken att återremittera budgeten eller att avgå och hoppas att åter få bilda ­regering efter en ny talmanssondering sågs längre som tänkbara alternativ.

– Mellan raderna var Alliansledarna tydliga med att man ville bilda regering med Kinberg Batra som statsministerkandidat, om de skulle få frågan av talmannen. Och då fanns det inget annat alternativ än nyval, säger en ­källa inom regeringen.

Höll telefonmöten

Beslutet förankrades snabbt inom både S och MP:s partiledningar. Stefan Löfven och hans regeringskollegor, de båda språkrören ­Gustav Fridolin och Åsa Romson, höll en rad telefonmöten för att försäkra sig om att man hade sina partiers stöd. Datumet för extravalet har satts i samarbete med Valmyndigheten. Inom S/MP-regeringen har man landat i slutsatsen att man inte har något att förlora på att det drar ut på tiden.

– Visst, Kinberg Batra hinner bli lite mer varm i kläderna som M-ledare. Men vi får samtidigt mer tid på oss att visa att vi är regerings­dugliga, säger en källa.

Regeringspartierna kommer i den kommande val­rörelsen att trycka på samma frågor som tidigare – jobb, skola, miljö och välfärd.

– Det kommer att vara ett val mellan oss som vill ­modernisera Sverige och de som inte klarar av att se ­Sveriges verkliga problem, säger Fridolin.