M: Upp till Löfven att få ihop en regering och budget

Uppdaterad 2018-08-22 | Publicerad 2014-09-17

Stefan Löfven (S) vill bilda regering och bli statsminister, meddelade han talmannen idag.

När hans största oppositionsparti, Moderaterna, hade mött talmannen meddelades partiets linje:

– Vi är beredda att släppa fram Stefan Löfven som regeringsbildare om han kan visa en hållbar budget, sa Anna Kinberg Batra, som är gruppledare i riksdagen.

Talmannen Per Westerberg (M) inledde i dag arbetet med att ta reda på hur partierna i riksdagen ser på regeringsbildning och den kommande höstbudgeten.

S-ledaren Stefan Löfven, som är den mest trolige att bli nästa statsminister, var den första att träffa Westerberg. Efter en kvart höll han en mycket kort presskonferens:

– Jag har just träffat talmannen och meddelat att jag är beredd att börja sonderingarna för möjligheten att bilda en ny regering. Jag är medveten om det svåra parlamentariska läget. Därför är jag öppen för samarbete i olika former. Jag är självklart varse om att det har betydelse att få igenom en budget. Det är talmannen som styr processen nu, sa han kort.

Han berättade att det finns flera svåra frågor inför framtiden, som arbetslösheten, och att dessa kräver samarbete:

På frågan om Löfven har nämnt för talmannen vilka partier han kan tänka sig samarbeta med svarade han svävande:

– Det här var ett första samtal. Jag har sagt hur jag ser på denna möjlighet till samarbete och inte minst då i parlamentet.

Löfven har tidigare presenterat MP som samarbetsparti och avfärdat regeringsbildning med V. Han har också sträckt ut en hand till C och FP, vars partiledare tydligt avfärdat inviten.

”Redo att ta ansvar”

Efter Stefan Löfven var det Moderaternas tur att träffa talmannen. Anna Kinberg Batra, gruppledare för M i riksdagen, var hos Per Westerberg en längre stund än S-ledaren. Hon ersatte den avgående partiledaren Fredrik Reinfeldt, som bett henne att genomföra mötet istället för honom. Under presskonferensen sa hon:

– I egenskap av gruppledare för M i riksdagen har jag nu meddelat talmannen att vi är redo att ta ansvar för en tillväxtskapande politik. Nu ville väljarna annorlunda och därför är vi också villiga att släppa fram Stefan Löfven.

Hon fortsatte:

– Vi har deklarerat att om Löfven kan presentera ett parlamentariskt underlag och möjligheten att få igenom en budgetproposition är vi beredda att släppa fram honom som statsminister.

Kinberg Batra gjorde tydligt att det är Löfven som har den tuffa frågan framför sig, och att M tänker vara ett parti i opposition framöver.

– Han måste visa att han har ett regeringsunderlag och förmågan att få igenom budgetproposition. Det åligger regeringsbildaren. Det är inte oppositionens uppgift att få igenom budgeten. Vi ska formera en stark oppositionspolitik för det som tycks vara en svag regering. Vi kommer att lägga ett alliansmanifest till grund för en budgetmotion.

Kan ta över efter Reinfeldt

Kommer ni att riva upp delar av budgeten?

– Jag tänker inte delta i spekulationer om hur en regeringsbildare utformar eller kan tänka sig att få igenom sin budgetproposition. Men Magdalena Andersson (S ekonomisk-politiska talesperson, reds anm) meddelade i höstas att det är upp till regeringsbildaren att få igenom en budgetproposition. Då gäller det att budgeten presenteras och behandlas som helhet, sa Anna Kinberg Batra.

Den 44-åriga gruppledaren i riksdagen är en av de hetaste kandidaterna att ta över efter Fredrik Reinfeldt. Frågan ställdes flera gånger under den korta presskonferensen, men något rakt svar kom aldrig.

– Min partiledare har bett mig att gå hit som gruppledare. Jag går till jobbet som vanligt. Därför står jag här. Vi har respekterat valresultatet och ska nu ha en politisk diskussion, sa hon.

Miljöpartiet blev tredje parti att möta talmannen. Efteråt förtydligade språkrören att man kommer att samarbeta med Socialdemokraterna, och att FP och C är naturliga parter att prata mer med, precis som Löfven sagt tidigare.

– Vi har just träffat talmannen och vi har meddelat att våra förutsättningar utifrån MP:s sida är att bilda regering tillsammans med S, och att samarbeta med V, säger Romson.

Om risken att V inte skulle vilja samarbeta om en budget efter att Löfven gett partiet kalla handen om att sitta i regeringen säger Gustav Fridolin:

– Självklart måste vi föra samtal med V för att kunna få igenom en budget i riksdagen. Vi vet att samtalen kan bli svåra, men det är viktigt att kunna samarbeta brett i riksdagen.

Valresultat
2014

Följ ämnen i artikeln