Hundratusen på flykt mot fred

Publicerad 2022-02-26

Tunnelbanestationerna har förvandlats till skyddsrum.
Skyddsrum till intensivvård för nyfödda.
De som kan är på flykt – på väg mot gränsen till fred.

Under den ryska invasionens andra dag rasade strider mellan ryska marktrupper och ukrainska styrkor inne i Ukrainas huvudstad Kiev. Huvudstaden attackerades från nordost och från ryskkontrollerade staden Konotop i öster, enligt tidningen Kyiv Post.
Enligt tidningen Kyiv Independent förekom också strider i regeringskvarteren och explosioner hördes.

På nyhetsbilder ses döda och skadade och siffrorna ökar ständigt. I går rapporterades minst 137 vara döda och över 300 skadade i ryska anfall, enligt ukrainska uppgifter. Av de döda uppges minst två vara barn.
Enligt FN:s bedömning är hundratusen ukrainska medborgare på flykt, men påpekar att mörkertalet är stort. Framför allt har flyktingströmmarna rört sig till Moldavien och Rumänien i väst, men också mot gränsen till Polen i norr.
Rökpelare stiger mot himlen efter ryska attacker i huvudstaden, såväl som i städer i östra Ukraina. Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba twittrade tidigt i går morse att ”fruktansvärda raketanfall” har drabbat Kiev.
– Sist vår huvudstad upplevde något liknande detta var 1941 när den attackerades av Nazityskland, skrev han.

Kievbon Yyrii Zyhanov vaknade av att hans mamma skrek, själv var han helt täckt av damm. Deras hem hade träffats av raketer.
– Vad gör ni? Vad är det här? Om ni vill attackera militären, attackera militären, säger han till nyhetsbyrån AP med tydlig adress Ryssland och pekar mot den förstörda byggnaden bakom sig.

Två barn håller varandra i händerna i Kramatorsk i östra Ukraina på torsdagen. De ska kliva på ett tåg västerut, mot huvudstaden Kiev.

I hamnstaden Mariupol i södra Ukraina säger Vlada, en ung flicka, desperat:
– Jag vill inte dö. Jag vill att allt det här ska sluta så snabbt som möjligt.
På Twitter skriver stadens borgmästare Vadim Boychenko:
"Hårda strider pågår i alla riktningar. I dag slår Ukrainas armé tillbaka fienden som kommer från Ryssland och Belarus. I dag försvarar vi inte bara vårt land utan resten av Europa."
På barnsjukhuset Dnipropetrovsk Oblast i Dnipro i sydöstra Ukraina ses nyförlösta spädbarn ligga på rad insvepta i filtar. De får intensivvård i ett skyddsrum.

– Det är här vi intensivvårdar bebisarna nu. I ett skyddsrym. Det här är vår verklighet nu, skriver chefsläkaren Denis Surkov till New York Times i ett meddelande.
Allvarliga elever från Number One school i staden Druzhkivka sökte skydd i tunnebanesystemet.

En kvinna med bebis på buss på väg västerut från huvudstaden Kiev.

De gick nedför trapporna i ett långt led och satte sig sedan på bänkar tätt, tätt tillsammans. I Charkiv har barnen drillats i säkerhet redan innan invasionen. En av eleverna säger till brittiska The Mirror:
– Det här är rätt relevant, givet situationen som utvecklar sig mellan Ukraina och Ryssland. Ja, skrämmande. Väldigt skrämmande.
Enligt ukrainska uppgifter har Ryssland anfallit 25 städer i landet, bland dem Tjernobyl. Utländska experter menar att det kan vara strategiskt, eftersom staden inte kan beskjutas på grund av det havererade kärnkraftsverket. Det ryska utrikesministeriet uppger att det kommer att skicka fallskärmsjägare för att hjälpa till att försvara Tjernobyl.
Från Vatikanstaten gjorde påve Franciskus en ytterst sällsynt resa i går till ryska ambassaden i Rom för att uttrycka sin oro över invasionen i Ukraina, skriver AP.
– Påven var på ambassaden i drygt en halvtimme, säger Vatikanens talesman Matteo Bruni.

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov sa i går sa att Ryssland inte erkänner Ukrainas ledarskap som demokratiskt och att det inte finns några planer på att ockupera Ukraina – Ryssland vill demilitarisera landet.
– Ryssland kommer inte tillåta att nynazister styr Ukraina, säger Lavrov.
Lavrov sa också att Ryssland är beredda att föra samtal med Ukraina – om de militära styrkorna slutar försvara sig, skriver AFP. Svaret kom i ett videoklipp.
– Jag ber återigen den ryske presidenten: Låt oss sätta oss ner vid förhandlingsbordet och stoppa dödandet.

I två dagar har våra städer blivit beskjutna. Led av stridsvagnar och luftanfall likt de Europa upplevde under andra världskriget. Europa sa aldrig igen, men här är vi nu, säger Volodomir Zelensky i appen Telegram.