Explosionen i Annedal i Göteborg

Bomben i Göteborg unik: ”Sannolikt placerad i källaren”

Av: 

Hans Österman

Emil Salmaso

NYHETER

Explosionen i Göteborg sticker ut från mängden.

Dels för att bomben var så kraftig – men framför allt på grund av den våldsamma branden.

– Skadeeffekten är unik. Det är ytterst sannolikt att sprängladdningen var placerad inomhus i fastighetens källare, säger en polis med lång erfarenhet av bombutredningar.

Explosionen i flerfamiljshuset i området Annedal i Göteborg inträffade strax före klockan 05 på tisdagsmorgonen.

Tre trappuppgångar och flera lägenheter fylldes med rök och en våldsam brand rasade i huset långt in på dagen. Fyra personer fördes till sjukhus med allvarliga skador. Två av dem var ännu under natten mot onsdagen kvar på intensiven.

Boende uppgav under tisdagen för Aftonbladet att väggar rasat in mellan trapphusen.

– När vi kom ner till innergården låg människor avsvimmade på marken. En del har hämtats med ambulans, sa Theodor Öréus, 24, som vaknade av att ytterdörren trycktes in av tryckvågen.

Larmet om explosionen kom under tisdagsmorgonen.

Polisen har inlett en förundersökning om allmänfarlig ödeläggelse.

– Misstanken utgår från att någon placerat något som exploderat i eller i anslutning till fastigheten. Vi har inte kunnat komma in för att göra en grundlig utredning än, säger Fredrik Svedemyr, presstalesperson vid polisen.

Därför är explosionen i Annedal ovanlig

Explosionen förbryllar även de mest erfarna bombutredarna. Två saker sticker ut:

Dels kraften i själva explosionen, men framför allt den våldsamma branden som följde.

– Det är första gången man ser en sådan effekt. Jag kan inte minnas något liknande fall, säger en polis som jobbat med bombutredningar nationellt i många år.

– Det normala är att man placerar sprängmedel eller en handgranat utomhus i anslutning till porten eller i en bil. Då blir sprängverkan ganska lokal och tryckvågen sprids utomhus.

Brandmän och bombtekniker undersöker byggnaden.

Polismannen bedömer att bomben i Göteborg med stor sannolikhet var placerad i husets källare:

– Spridningen i tre olika trapphus tyder starkt på det. Röken sprider sig väldigt snabbt om det inte finns brandsäkra dörrar.

”Varken beräknande eller smarta”

Branden kan ha uppkommit av två anledningar, enligt polismannen. Antingen innehöll själva bomben något brandfarligt eller så var den placerad vid något brännbart material.

– Det kan ha varit en tillfällighet, det vill säga att bomben antände något, en träkonstruktion eller något annat. Människor som gör sånt här brukar varken vara beräknande eller särskilt smarta. Syftet är att skrämma folk till att hålla käften, inte att orsaka bränder.

”Näst kraftigast i modern tid”

Polismannen bedömer att bomben i Annedal är den näst kraftigaste i modern tid. Bara explosionen i Linköping 2019 var större, säger han. Den orsakades av dynamit som placerats i en lådcykel i anslutning till flerfamiljshuset. Den materiella förödelsen blev enorm – men det började aldrig brinna.

Rök väller ut ur byggnaden under branden.

– Det är det som gör bomben i Göteborg så ovanlig. Det brukar inte börja brinna efter detonationer och om det gör det är det begränsade bränder som kan släckas fort, säger en källa inom räddningstjänsten med insyn i tisdagens insats.

När polisens bombtekniker och kriminaltekniker får tillgång till huset börjar arbetet med att säkra spår efter bomben.

– De har hyggligt goda chanser att hitta ett trovärdigt svar på vad det var som exploderade och varför det fick sådan spridning, säger polismannen.

 

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför el och sänk din elkostnad på några få minuter via Compricer nu!

Compricer

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Explosionen i Annedal i Göteborg

LÄS VIDARE

Polisinsats i Göteborg – larm om explosionsrisk

ÄMNEN I ARTIKELN

Explosionen i Annedal i Göteborg

Annedal

Göteborg

Bränder

Våldsbrott