Rättsläkaren: ”Finns inget säkert sätt att ha strypsex”

Kvinnor under 25 år löper störst risk

Publicerad 2024-06-12

Strypsex har ökat lavinartat.

Något som kan vara livsfarligt har blivit allt mer normaliserat och många tror att det förväntas av dem att säga ja.

– Det finns inget riskfritt sätt att ha strypsex på. Det finns en risk att dö eller att få hjärnskador, säger rättsläkaren Brita Zilg.

Hon är bara 13 år. Han är fyra år äldre och hennes första pojkvän.

Han är även den första killen hon har samlag med.

Det dröjer inte länge innan sexet övergår till något mörkare, mer hårdhänt.

En dag, utan att fråga om lov, tar han stryptag på henne. Så hårt att det svartnar för hennes ögon.

Flickan säger efteråt att hon kände sig fullständigt hjälplös när killen hon trodde hon var kär i plötsligt förvandlades.


Det här är bara ett exempel från en av många domar de senaste åren där någon, oftast en ung tjej, utsatts för strypsex mot sin vilja.

Aftonbladet har gått igenom 33 domar från de senaste 12 månaderna där strypsex nämns. De flesta av domarna handlar om våldtäkt och kvinnofridskränkning och i de flesta fall är både offer och gärningsmän unga kvinnor och män eller tjejer och killar.

Många av offren beskriver hur de under samlaget överraskats av ett hårt grepp runt sin hals. Vissa av offren beskriver en rädsla för sina liv, hur det svartnar för ögonen och hur de inte får luft.

”Blir allt vanligare”

Polisen har de senaste åren varnat för en ökning av strypsex bland unga, det vill säga att man experimenterar med stryptag under samlag.

Men att blockera luftvägarna är något som kan leda till döden – och även redan har gjort.

2015 avled en 16-årig flicka i Helsingborg när hon och en sex år äldre man hade strypsex. Han dömdes till fängelse för vållande till annans död. I förhör uppgav mannen att han inte märkte när flickan avled eftersom han tittade åt ett annat håll.

Brita Zilg är rättsläkare på Rättsmedicinalverket och fick tidigare i år i uppdrag av regeringen att kartlägga och sammanställa kunskap om strypvåld. Zilg säger att de siffror som finns om strypsex visar hur det ökar enormt.

– Enkätstudier som gjorts i USA har visat hur det blir allt vanligare, säger hon och hänvisar bland annat till en studie som gjorts med collegestudenter i USA år 2020.

Där uppgav 64 procent av de tillfrågade kvinnorna, och 29 procent av männen, att de någon gång blivit strypta under sexakten. De flesta av dem hade gått med på det, andra överraskades när partnern plötsligt tog stryptag.

Rättsläkaren Brita Zilg.

”Vill inte vara vaniljman”

– Det har genom sociala medier och porren blivit normaliserat att ha strypsex. Den syrebrist som uppstår när hjärnan inte får blod eller syre kan skapa en eufori som ökar den sexuella känslan. Men det är troligtvis en ganska liten anledning till att man utövar strypsex, säger Brita Zilg.

Hon tror snarare det handlar om att den allt våldsammare porren, och normaliseringen av den, gör att många tror att det förväntas av dem att utöva strypsex.

– Även om man kanske själv inte gillar det så vill man inte framstå som någon mesig vaniljman. Det är för mannen ett tecken på maskulinitet, för kvinnan ett tecken på undergivenhet.

Men strypsex, frivilligt eller inte, kan leda till hjärnskador – eller till och med döden.

Kortvariga hjärnskador kan orsaka huvudvärk, förvirring och synbortfall. Men om man återkommande utövar strypsex kan skadorna bli permanenta.

– Det har gjorts en studie med kvinnor som haft regelbundet strypsex där undersökningar visat att de får synliga, bestående hjärnskador. Vad det kan leda till i framtiden vet man inte, säger Brita Zilg.

Unga kvinnor värst utsatta

Att utsättas för våld mot halsen av sin partner sjudubblar risken att man i slutändan mördas av just den partnern.

För det näst vanligaste tillvägagångssättet vid dödligt partnervåld mot kvinnor är just strypvåld.

För tjejer 25 år eller yngre, är det dubbelt så hög risk att man dödas genom strypning än för äldre kvinnor visar en rapport från Jämställdhetsmyndigheten.

– Det är ett tecken på utövande av makt och kontroll. Att man har den andra helt i sitt våld. Det är även ett oerhört effektivt sätt att skrämma någon, säger Erika Gyllenswärd, verksamhetsutvecklare på brott i nära relation på polisens Nationella operativa avdelning.

Erika Gyllenswärd, verksamhetsutvecklare på brott i nära relation på polisens Nationella operativa avdelning.

Hon har under sina 30 år inom polismyndigheten och som verksamhetschef på ett skyddat boende mött många som utsatts för strypvåld under sex. Allt från unga tjejer till kvinnor i 80-årsåldern.

– Det finns i väldigt många ärenden. Där det inte syns finns det många gånger ändå, både i sexuella sammanhang eller när man vill utöva kontroll. Så det är bra att vi börjat prata om det. Dels för att få bort skammen för de som utsätts och dels för att få fram hur farligt det faktiskt är.

Erika Gyllenswärd tror att kunskapen om strypvåld, även inom polisen, hittills varit för låg.

– Vi kanske kommer till en lägenhet där en kvinna precis har misshandlats och vi ser de synliga skadorna. Men strypvåld lämnar inte alltid spår som man ser på utsidan, och vi kanske heller inte frågar om det.

Diffusa skador

Brita Zilg tror att mörkertalet över de som utsätts för strypvåld är högt just för att skadorna kan vara så diffusa. I uppdraget som Rättsmedicinalverket fått från regeringen kommer både levande våldsutsatta kvinnor och kvinnor som mördats att undersökas efter tecken på strypvåld.

– En akutläkare behandlar de skador som syns och det är de skadorna som sedan dokumenteras. Men för att upptäcka strypvåld måste man dokumentera ibland väldigt diskreta skador och leta efter speciella tecken, till exempel punktblödningar i ansiktet och ögonen.

– Man kan också behöva exempelvis göra inre undersökningar av halsorganen med olika metoder. Det kanske man inte tänker på som akutläkare, eller så vill man inte slösa resurser på det, säger Zilg.

Erika Gyllenswärd menar att precis som polisen vet vilka tecken de ska kolla efter för att se om någon är drogpåverkad, bör de lära sig vilka tecken de ska titta efter när det handlar om strypvåld.

– Det är också jätteviktigt att förmedla vidare till oss på polisen om man vet att någon utsätts för strypvåld, för det är så farligt så det nästan borde finnas en plikt att informera oss, säger Erika Gyllenswärd.

Brita Zilg och Erika Gyllenswärd är samstämmiga i sitt råd till de som utövar strypsex, frivilligt eller inte:

– Gör det inte. Det finns inget riskfritt sätt att ha strypsex på.

Följ ämnen i artikeln