Publicerad:
Uppdaterad:

Nu vill Paludan bränna koraner i Stockholm

Av: Frida Carlqvist

Publicerad:
Uppdaterad:

Koranbränningen och manifestationen mot islam i Malmö väckte till våldsamt upplopp i fredags.

Nu vill den danske högerextreme politikern Rasmus Paludan bränna koraner igen – men denna gång i Stockholm, rapporterar Sydsvenskan.

Rasmus Paludan, ledare för danska högerextreme partiet Stram Kurs, stoppades vid gränsen i fredags efter att tillståndet för en manifestation mot islam inte beviljats av polisen. Paludan fick även ett återreseförbud på två år.

Tillståndet hade sökts av den svenske kontroversielle Dan Park, som tidigare dömts för hets mot folkgrupp, men nekades av polisen.

En manifestation och en koranbränning ägde dock rum ändå, utan Rasmus Paludan, men genomfördes bland annat av andra medlemmar i Stram Kurs. Detta ledde till stora protester i Rosengård. Efter fredagens händelser är sex personer misstänkta för hets mot folkgrupp och 14 personer misstänkta för våldsamt upplopp.

Rasmus Paludan.
Foto: Johan Nilsson/TT
Rasmus Paludan.

Nu ansöker Rasmus Paludan om tillstånd för att utföra ytterligare fem koranbränningar, något som Sydsvenskan var först med att rapportera om.

Men nu handlar det om fem olika platser i södra och norra Stockholm.

”Kommer genomföras oavsett vad polisen tycker”

Paludan anser att det återinreseförbud han fått är olagligt men säger att han kommer se till att hans anhängare bränner koranen oavsett om han får komma till Stockholm eller ej, skriver Sydsvenskan.

Enligt Stockholmspolisen har inga officiella ansökningar kommit in än. Men på sociala medier publicerar Rasmus Paludan själv att han tänker anordna koranbränningar i norra och södra Stockholm – oavsett vad polisen säger.

”Jag vill bara lojalt informera den svenska polisen att de fem demonstrationerna alltså kommer genomföras oavsett vad svenska polisen tycker om ärendet. Tyvärr har jag inget inflytande över det”, skriver Rasmus Paludan på sin Facebooksida.

Foto: Johan Nilsson/TT
Polis griper danska demonstranter som sparkat på koranen på Stortorget i Malmö under fredagen. 
Publicerad:
Publicerad: