Partikamrater trotsar Trump om saudivapen

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Mitch McConnell, Republikanerna, är majoritetsledare i senaten.
Foto: J. Scott Applewhite/AP/TT
Mitch McConnell, Republikanerna, är majoritetsledare i senaten.

USA:s senat går emot president Donald Trump och stödjer 22 resolutioner om att blockera vapenexport till bland annat Saudiarabien.

Det innebär också en ovanlig markering mot presidenten av några av senatens republikaner – men samtidigt väntas Trump slå ut invändningarna genom att lägga in veto.

Med röstsiffrorna 53–45 för två av resolutionerna och 51–45 för 20 av dem röstade senaten emot Trumps beslut i förra månaden att åsidosätta kongressens granskningsprocess och godkänna försäljningen av vapen för drygt åtta miljarder dollar (cirka 74 miljarder kronor) till Saudiarabien, Förenade arabemiraten och andra länder.

Det innebär att en handfull republikaner röstade på samma sätt som sina demokratiska kollegor, i en tid då kongressen vill få Vita huset att reagera skarpare mot brott mot mänskliga rättigheter i Saudiarabien.

De upproriska republikanerna gick också emot partiets majoritetsledare i senaten, Mitch McConnell, som manat dem att rösta nej. Han hänvisade till den skärpta konflikten med Iran och behovet att vårda USA:s allierade.

Men även om omröstningarna innebär en markering mot Trump nådde ja-sidan inte upp till de 67 röster som hade krävts för att avfärda det veto som Trump lovat lägga in.

Publicerad: