Livräddande nässpray börjar säljas receptfritt

Petra Hedbom/TT

Publicerad 2024-03-19

Socialminister Jakob Forssmed (KD) meddelar att ett företag nu ansökt om att sälja det livräddande läkemedlet naloxon receptfritt i Sverige. Innan sommaren kan den finnas tillgänglig på apotek. Med på pressträffen var också Socialstyrelsens generaldirektör Olivia Wigzell (tv) och Läkemedelsverkets generaldirektör Björn Eriksson.

Det överdoshävande läkemedlet naloxon börjar säljas receptfritt, meddelar regeringen.

– Troligt att det finns på apotek innan sommaren, säger socialminister Jakob Forssmed (KD).

– Jag är oerhört glad att naloxon inom kort kommer kunna säljas receptfritt på svenska apotek, säger Forssmed på en pressträff.

Redan i november i fjol meddelade regeringen att det livräddande läkemedlet, som ges i form av nässpray, ska börja säljas receptfritt. Det som saknades var att ett företag som tillverkar naloxon lämnade in en ansökan till svenska Läkemedelsverket. Detta är nu gjort och företaget har också fått ett godkännande.

– Det här är ett stort framsteg och kommer att rädda liv. Beslutet är ett stort steg i regeringens arbete med att minska de narkotikarelaterade dödsfallen i Sverige, säger Forssmed.

Effektivt motgift

Naloxon är en lösning som fungerar som ett motgift mot överdos av opioider, till exempel heroin och fentanyl. Det har funnits i Sverige sedan 2018, men hittills har det endast förskrivits till personer som riskerar att ta en överdos av opioider. Dessa hinner dock sällan själva reagera vid en överdos innan det är försent.

Att det inte varit receptfritt tidigare, beror på att det inom ramen för godkännandet ingick att den som får läkemedlet måste få information om hur det ska användas. Men efter en ny bedömning svängde Läkemedelsverket och kom i höstas fram till att apotekspersonalen kan stå för instruktionerna.

– Nu ska produkterna nå apoteken i korrekta förpackningar och apotekspersonalen ska utbildas i vilken information de ska ge till de som köper, säger Läkemedelsverkets generaldirektör Björn Eriksson vid samma pressträff.

Ingen omfattande genomgång

Enligt Socialstyrelsens generaldirektör Olivia Wigzell handlar det inte om någon omfattande information utan en kort genomgång om hur nässprayen ska användas och att man alltid ska ringa 112 efter att den har givits till en person som misstänks ha tagit en opioidöverdos.

Vad naloxon kommer att kosta finns inget svar på än, enligt Björn Eriksson, och inte heller något exakt datum när det kommer att finnas på de svenska apoteken.

Följ ämnen i artikeln