Stora skador i Åre efter översvämningen – hus som hänger i luften

Delar av byn avstängd i flera dagar – håller krismöte

Publicerad 2023-08-08

De kraftiga vattenmassorna från Susebäcken har dragit med sig stenbumlingar, grusmassor och träd och orsakat stora skador i centrala Åre.

Flera vägar har rasat och husgrunder har gett vika.

– Jag har aldrig sett något liknande tidigare, säger polisen Andreas Zehlander till Aftonbladet.

Det kraftiga regnovädret fick Susabäcken i centrala Åre att svämma över under natten.

På morgonen har en del av vattnet runnit undan, och nu jobbar räddningstjänsten hårt för att minska skadorna i byn. Ett 20-tal brandmän är på plats och använder bland annat grävskopor för att få undan vattenmassorna.

Boende beskriver öronbedövande dån när stenbumlingar och grus rasade ner genom bäcken.

Översvämmade Susabäcken i Åre.

Polisen Andreas Zehlander, gruppchef i Åre/Krokom, larmades till Åre under natten.

– Det har varit ett ras någonstans på berget och det har fört med sig massor av sten och grus ner mot byn och gjort en propp i Susabäcken som sedan svämmat över, säger han.

Och nu står han och hans kollegor mitt i förstörelsen. Flera vägar har rasat när vattnet dragit med sig jordmassor och en lekplats har förstörts när sten och annan bråte dragit fram.

Flera hus i närheten av bäcken har skadats.

En drabbad kebabrestaurang i Åre.

– Ett företagshus där det ligger en kebabrestaurang är grunden blottlagd. Bottenplanet hänger i luften i ena hörnet av huset, säger Andreas Zehlander.

Andra fastigheter har fått in vatten i källare.

Stort krismöte

Alla vägar i Åre och järnvägen har stängts av efter att ha skadats av regnovädret. Under natten och morgonen var E14 avstängd, men har öppnat igen efter att ha undersökts.

Det är fortfarande oklart hur omfattande förstörelsen är och hur många hus som skadats. Under morgonen sitter kommunen, polisen, räddningstjänst och fastighetsägare i krismöte.

Räddningsarbetarna för en kamp mot klockan i att få undan vattnet och få bort proppen i Susabäcken. Kommer det mer regn innan man lyckats rensa bäcken kan det bli nya problem.

– Just nu håller man på att göra rent bäcken och vattnet flödar igen, men man har inte fått bort hela proppen än. Men börjar det regna igen kan det bli fara och färde igen, säger Andreas Zehlander.

Enligt räddningstjänsten kommer stora delar av byn att vara avstängd i flera dagar framöver.

Polisen Andreas Zehlander.

Här är vädervarningarna i Sverige: