Billström efter kritikstormen: ”Gäller att vara proaktiv”

Publicerad 2023-01-29

Utrikesminister Tobias Billström.

Kritiken mot utrikesminister Tobias Billström haglade efter att han tog kraftigt avstånd från manifestationen med Erdogan-dockan.

Men han ångrar sig inte, säger han i reportage i SvD.

– Det gäller att vara proaktiv och klargöra inför den turkiska regeringen. Annars hade det uppfattats som att vi tyckte att detta var något bra.

Den upp-och-nervända Erdogandockan som hängde utanför stadshuset i Stockholm satte inte bara käppar i hjulet för Nato-processen, utan väckte också en kritikstorm mot regeringen.

Anledningen var att både Billström och statsminister Ulf Kristersson valde att ta starkt avstånd från aktionen. Aktionen beskrevs de som avskyvärd och ett sabotage mot den svenska Natoprocessen i ett uttalande från Billström.

Det väckte liv både i oppositionen och deras regeringsunderlag. Jimmie Åkesson hävdade att Sverige inte får gå för långt när det kommer till att anpassa sig efter vad Turkiet tycker. 

– Det är ytterst ett antidemokratiskt system och en diktator vi har att göra med. Det måste man ha i andra vågskålen, säger Jimmie Åkesson, till tidningen.

Även arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L) uttalade sig om frågan.

– Vi har yttrandefrihet i Sverige, man får säga vad man vill, säger han.

Erdogandockan i baksätet på en bil efter aktionen.

Billström: ”Det var upphetsat”

Men Tobias Billström ångrar inte det skarpa tonläget, säger han i ett reportage om Nato-processen i Svenska dagbladet.

– Det var upphetsat i Turkiet. Vi vet att turkisk media följer allt som händer i Sverige. Det gäller att vara proaktiv och klargöra inför den turkiska regeringen. Annars hade det uppfattats som att vi tyckte att detta var något bra, säger han till tidningen.

Sedan dess har tonläget i Nato-processen skruvats upp alltmer. Efter att den högerextrema politikern Rasmus Paludan brände en koran utanför Turkiets ambassad har en rad länder demonstrerat mot Sverige.

Det gör att Nato-processen nu satts på paus. Enligt Sveriges chefsförhandlare Oscar Stenström är det inte meningsfullt att föra samtal just nu.

– Det skulle sannolikt leda till att vi eventuellt trissar upp situationen, säger han till Godmorgon världen i Sveriges radio.

Turkiets president Erdogan under en pressträff tillsammans med Ulf Kristersson i november.