Uppgifter: Mamman som sköts ihjäl var måltavlan

Två personer anhållna

Publicerad 2023-09-07

En kvinna som är mamma till en högt uppsatt inom Foxtrot-nätverket har skjutits ihjäl.

Enligt Aftonbladets uppgifter var hon måltavlan.

– Det råder ett ytterst allvarligt läge i regionen nu på grund av denna tragiska händelse, säger Jale Poljarevius, regional underrättelsechef.

En kvinna i 60-årsåldern sköts i natt i Gränby i Uppsala.

Enligt Aftonbladets uppgifter var hon mamma till en person som är högt uppsatt i det kriminella Foxtrot-nätverket som leds av Rawa Majid, även kallad Kurdiska räven.

Kvinnan ska ha varit måltavlan för skjutningen, enligt uppgifter. Hon ska ha träffats av ett skott som hon senare dog av.

Befarar fler våldsbrott

Jale Poljarevius, regional underrättelsechef i polisregion Mitt, vill inte kommentera uppgifter som rör utredningen. Däremot säger han att brott som drabbar anhöriga till kriminella eller tredje man blir allt vanligare.

– Det är inte första gången det har skett, men man kan säga att det sker en positionsförflyttning, säger han.

Polisen befarar nu att nattens dödsskjutning kan leda till fler grova våldsdåd. Enligt uppgifter till Aftonbladet ska det tidigare ha uppstått en intern konflikt inom Foxtrot-nätverket, och enligt källor befarar man att den kommer eskalera.

– Det råder ett ytterst allvarligt läge i regionen nu på grund av denna tragiska händelse. Nu tittar vi på eventuella hämndmotiv och jobbar för att försöka stoppa nya skjutningar, säger Jale Poljarevius.

Två personer anhållna

Under eftermiddagen frihetsberövades två personer. Polisen utreder nu om personerna har koppling till nattens händelse.

– Sedan brottet skedde har man jobbat intensivt. Under eftermiddagen har det gripits två personer som kommer förhöras, säger Jonas Eronen, poliskommissarie i region Mitt.

De båda anhölls senare under kvällen av åklagare.

Joans Eronen vill inte kommentera hur många man misstänker är inblandade i skjutningen, eller vad motivet var.

– Spaningsledningen har ett antal hypoteser och teorier som man jobbar utifrån. Man kommer sammanställa allt och utifrån det kommer man ha en klarare bild av vad det handlar om. Man vill inte låsa sig vid någon teori, säger Jonas Eronen.

– Det är en förundersökning som pågår om ett väldigt grovt brott, det gör att man är återhållsam med detaljer, fortsätter han.

Polis.

Följ ämnen i artikeln