Mumifierad man ska begravas efter 128 år på utställning

Publicerad 2023-10-07

Stoneman Willie

Det tog 128 år att identifiera honom.

Nu ska Stoneman Willie äntligen få en ordentlig begravning.

Under lördagen ska en mumifierad man begravas efter att ha varit utställd i över 128 år i Pennsylvania, USA, rapporterar Sky News.

Den mumifierade mannen, känd som Stoneman Wille, avtjänade ett fängelsestraff för stölder under sin sista tid vid liv. Han led av njursvikt och dog i ett fängelse år 1895.

Vid polisgripandet uppgav mannen ett falskt namn och därför har myndigheterna inte kunnat identifiera honom – fram tills nyligen.

Med hjälp av historiska dokument har man kunnat få fram Stoneman Willies riktiga namn. Namnet, som ännu inte har offentliggjorts, ska stå på hans gravsten.

– Vi hänvisar inte till honom som en mumie. Vi hänvisar till honom som vår vän Willie, sa begravningschefen Kyle Blankenbiller i ett uttalande.

Mumifierats av misstag

Efter Stoneman Willes död ska han ha mumifierats av misstag. Det var en begravningsentreprenör som experimenterade med nya balsameringstekniker.

Begravningsbyrån ville att staten skulle få behålla kroppen i stället för att begrava den. Detta för att kunna övervaka processen av balsameringstekniken. Men det fick de inte igenom.

Följ ämnen i artikeln