Polisfacket om polischefshärvan: ”Mycket allvarligt”

Publicerad 2022-12-12

Regionpolischef Mats Löfving har blivit omplacerad i väntan på utredning.

Det tycker polisfacket är positivt, men oroas samtidigt över konsekvenserna av härvan.

– Det är mycket allvarligt och skadar förtroendet för Polismyndigheten i en tid när vi har andra utmaningar, säger Katharina von Sydow, ordförande på Polisförbundet.

Turerna kring polishärvan fortsätter. Relationen mellan underrättelsechefen Linda Staaf och regionpolischefen Mats Löfving granskas i dubbla utredningar, och enligt Aftonbladets uppgifter kretsar de kring påstådd svartsjuka, förföljelse och härskartekniker. Han utreds även för misstänkt grovt tjänstefel och jäv.

Nu har rikspolischef Anders Thornberg beslutat att Mats Löfving omplaceras och får andra arbetsuppgifter under utredningen. Beslutet välkomnas av Polisförbundet.

– Det är positivt. Det här är en förtroendebransch och när förtroende har skadats så mycket som det har gjort så är det svårt för honom att leda en region som regionchef, säger Katarina von Sydow, ordförande på Polisförbundet.

”Klokt beslut”

Mats Löfving får nu andra arbetsuppgifter i väntan på utredningen.

– Det är en vanlig hantering när man är under utredning. Jag tycker det är ett klokt beslut så att våra medlemmar och andra polisanställda kan fokusera på sitt uppdrag och inte turerna kring deras högsta chef, säger Katharina von Sydow.

Katharina von Sydow.

Under söndagen tillsattes en särskild utredare efter beslut av rikspolischef Anders Thornberg. Utredaren ska ”göra en fullständig genomlysning av Polismyndighetens agerande i förhållande till gällande regler och rutiner”, skrev polisen i ett pressmeddelande.

– Det riskerar att skada förtroendet när det blir så här många olika turer. Därför är det så viktigt att rikspolischefen tillsatt en oberoende utredare, som går igenom vad som hänt för att det ska bli tydligt, säger Katharina von Sydow.

Har pratat med Thornberg

På måndagen meddelade Åklagarmyndigheten att Särskilda åklagarkammaren valt att inleda förundersökning kring en annan anmälan i affären – den om misstänkt jäv och grovt tjänstefel när Mats Löfving anställde Linda Staaf i rollen som nationell underrättelsechef.

– Det är också viktigt att man återupptar förundersökningen gällande grovt tjänstefel så att det inte finns några tvivel om att det som är fel också hanteras på det sätt som det ska hanteras, säger Katharina von Sydow.

Har du pratat med Anders Thornberg om ärendet?

– Ja, jag har haft kontakt med Anders Thornberg i detta ärendet. Vad vi pratade om är en sak mellan Anders Thornberg och mig själv, säger hon.

Polisförbundet har sedan lång tid tillbaka uttryckt kritik generellt mot hanteringen av rekrytering inom myndigheten.

– Vår insyn och påverkan kring rekryteringar har också blivit lägre. Vi skulle välkomna om vi i facket blir mer involverade framöver för att öka transparens och tydlighet, säger hon.

Mats Löfving.