Jan Emanuel öppnar plånboken för Folklistan: ”Jättemycket pengar”

Publicerad 2024-04-10

Jan Emanuel står personligen för kostnaderna när Folklistan söker folkets mandat i EU-parlamentsvalet.

När partiet nu ska växa och anställa öppnas möjligheterna för fler att göra sig en hacka på projektet.

– Jag har stoppat in jättemycket pengar i det här projektet, säger Jan Emanuel.

Jan Emanuels och Sara Skyttedals politiska projekt Folklistan har dragit igång med buller och bång.

Efter lanseringen på måndagen följde duon upp med en pressträff på tisdagen där ett antal nya kandidater presenterades.

Inramningen var denna gång bankettsalen hos anrika Östermalmskrogen Grodan. Guldinfattningar, vita dukar och generös takhöjd.

På Folklistans EU-lista finns, förutom Emanuel och Skyttedal, en moderat influencer, en ex-kriminell miljöpartist och en politisk vilde från Vellinge med bakgrund i KD.

Att kampanja är inte gratis. På Folklistans hemsida uppmanas folk att donera via Swish.

Men de stora kostnaderna tas av Jan Emanuel själv. Han har gjort sig förmögen genom entreprenörskap i välfärden och nu sätts en del av pengarna i politiskt arbete.

– Jag har stoppat in jättemycket pengar i det här projektet, säger Jan Emanuel.

Jan Emanuel.

Jan Emanuel säger att han har sett påståenden om att han skulle kandidera till EU-parlamentet för att kunna tjäna en hög lön i Bryssel.

– Det här kanske är den sämsta affär som jag har gjort, någonsin.

– Jag tar en skrotlön, höll jag på att säga men det lät inte speciellt folkligt, jag går ifrån min bekväma vardag för att jag vill rädda ett land från politiker som har fått sig en bekväm vardag under tiden som de har sabbat landet.

S-topp rådgivare

Enligt Jan Emanuel har Folklistan två kontor i Norrtälje belägna i fastigheter som han själv äger. Där finns alltså partikansliet.

Planen är att anställa folk som kan hjälpa partiet att nå flera platser i EU-parlamentet efter valet den 9 juni.

Och där det finns pengar finns det möjligheter.

Jan Emanuel berättade på pressträffen att idén till Folklistan myntades för ett och ett halvt år sedan, när han hamnade i samtal med den tidigare S-toppen Tommy Waidelich.

– Han har varit med som rådgivare, en ryggrad i kunskap och erfarenhet. Med den bakgrunden och kompetensen som Tommy kommer in med, skulle jag säga att vi ligger väldigt bra till på samtliga plan, säger Jan Emanuel.

Har gått trögt

För Tommy Waidelich kan Folklistan bli en möjlighet. På arbetsfronten har det nämligen gått ganska trögt för Waidelich, som har har haft flera toppositioner inom S.

I oktober förra året tvingades han betala tillbaka 100 000 kronor av inkomstgarantin efter beslut av Riksdagens arvodesnämnd.

Anledningen: Han har inte ansträngt sig tillräckligt för att få ett jobb efter att han lämnade riksdagen.

Sara Skyttedal och Jan Emanuel.

Waidelich är också fastighetsmäklare i Stockholm, men Riksbankens snabba räntehöjningar har gjort mäkleriet tungrott.

Själv säger Tommy Waidelich att han skulle kunna hjälpa Folklistans representanter om de kommer in i parlamentet med rådgivning.

Jan Emanuel gjorde en stor sak av att Folklistan inte är ett parti och att projektet därmed inte drivs av individers egenintressen som skapas i partistrukturer.

– Känner ni igen upplägget? frågade Jan Emanuel på presskonferensen på tisdagen.

– Folkrörelse. När människor som brinner för något gör det på grund av att de tror på det. Inte på grund av lata avlönade ombudsmän som är dåliga politiker. Så som det en gång var, det försöker vi återskapa.