Nu kommer danska smockan: Snömonster och snålblåst

Publicerad 2024-01-02

Håll i dig hårt och snöra vinterkängorna.

Delar av Sydsverige får riktigt busväder med kraftigt snöfall och hård vind.

– Vi har ökat upp bemanning i larmcentralen, säger Mats Nilsson, vakthavande befäl vid räddningstjänsten Syd.

Årets första vecka bjuder på snöoväder i södra Sverige.

SMHI har gått ut med orange varningar för mycket snö och hårda vindbyar i delar av nordöstra Skåne, stora delar av Blekinge och södra Kalmar län.

Det är ett djupt lågtryck från Danmark som drar in i natt och tar med sig rejält med snö, framförallt i Skåne och Blekinge.

– Från början är det främst som regn i södra Skåne, sedan övergår det mer i snöfall. Vi förväntar oss extra besvärligt väder just i Skåne, för där har vi pålandsvinden som blir en förstärkning i de här områdena, säger Marie Staerk, meteorolog på SMHI.

Flera olyckor har inträffat under tisdagen.

Fram till torsdag natt väntas det komma mellan 10–25 centimeter snö. Lokalt kan det bli uppåt 30 centimeter. Som lök på laxen väntas det också bli ordentligt blåsigt.

Gula varningar för snöfall och vind har också utfärdats i delar av västra Götaland inklusive Göteborg, Hallands län, delar av södra Jönköpings län, stora delar av Kronobergs län, södra Öland och sydligaste Götaland utom sydligaste Skåne.

Inställda Polenfärjor

Vid en orange varning kan det bli mycket svårt att ta sig fram på vägar som inte hunnit snöröjas. Risken är stor för trafikolyckor.

Det är även stor risk för strömavbrott i områdena med luftburna elledningar.

Stena Line meddelade redan under tisdagsförmiddagen att deras avgångar från Gdynia i ikväll och Karlskrona i morgon bitti ställts in på grund av ovädret. Det rapporterar SVT Nyheter Blekinge.

”Kommer bli problem”

Räddningstjänsten Syd har laddat upp med ökad bemanning i larmcentralerna.

– Säkerligen blir det problem på många ställen med mycket nederbörd och blåst. Nån form av problem med framkomlighet och isbildning kommer det bli i stora delar av Skåne, säger Mats Nilsson, vakthavande befäl vid räddningstjänsten.

Hus under vatten: ”Topp i morgon”

Samtidigt har SMHI en varning utfärdat för höga vattenflöden i södra Skåne.

Aftonbladet rapporterade på måndagen att ett 30-tal tomter nära Västra Ringsjön ligger under vatten.

Fram till torsdag natt väntas det komma mellan 10–25 centimeter snö.

Eftersom det kommer nytt vatten hela tiden har räddningstjänsten ingen möjlighet att pumpa ut vatten. Nu riskeras översvämningarna att förvärras när det kommer mer nederbörd.

– Som det ser ut nu är toppen i morgon. För vissa känns det nog väldigt allvarligt, när ingen av oss vet hur vädret fortsätter. Folk är oroliga för allt de äger och har. Har man bara någon centimeter upp till huset är det väldigt allvarligt, säger Bo Anders Nilsson, ordförande för ordförande Ringsjöbadens samfälligheter.

”Kan hända saker”

Samtidigt säger prognosen minusgrader, och det är risk att vattnet fryser på.

Räddningstjänsten Syd har ökat sin bemanning.

– Vi har inte varit i den här situationen förut. Det har absolut varit krisår när vattnet stått ungefär så här högt, men då har det varit i slutet på februari så att våren ligger runt hörnan, säger Bo Anders Nilsson och fortsätter:

– Fruset vatten har ju en enorm sprängkraft, med rörledningar och annat som kan bräckas. Fryser det på tomter som står under vatten kan det absolut hända saker.

Följ ämnen i artikeln