Familjehemsföräldrar får inte adoptera utvisningshotade Lisa

Uppdaterad 2024-03-05 | Publicerad 2024-03-04

Familjehemsföräldrarna får inte adoptera nioåriga Lisa.

Hovrätten säger nej.

Nu riskerar flickan att utvisas själv till Albanien och placeras på barnhem.

– Vi är förkrossade och i chock, säger Paulina Backström, Lisas familjehemsmamma.

Lisa, 9, bor i familjehem och hennes familjehemsföräldrar vill adoptera henne, vilket Aftonbladet tidigare rapporterat om.

Tingsrätten har tidigare sagt nej och nu gör hovrätten samma bedömning. Både tingsrätten och hovrätten anser att en adoption inte är för barnets bästa.

”En adoption utgör en permanent upplösning av ett barns juridiska band till sin biologiska förälder.

Att den nioåriga flickan bott hos familjen sedan 2020 är en del av bedömningen samt att hon haft nära kontakt med sin biologiska mamma.

”Om det finns förutsättningar för en bestående relation mellan barnet och den biologiska föräldern som har karaktär av ett föräldraskap ska en adoption som huvudregel inte beviljas. Flickan har under större delen av sin uppväxt levt tillsammans med sin biologiska mor”, skriver hovrätten i sitt pressmeddelande.

Familjen chockade efter domen

Lisas pappa finns inte med i bilden och hennes mamma har redan utvisats. Nu ska även flickan utvisas, enligt tidigare beslut från Migrationsverket.

Paulina Backström, Lisas familjehemsmamma, tog emot beskedet med bestörtning. Hon och maken Hans har in i det sista hoppats på att de skulle få adoptera Lisa.

– Det är jättetungt nu. Vi trodde nog aldrig att det skulle bli ett avslag, säger hon en timme efter att domen fallit.

– Lisa är ju förtvivlad och jätteledsen, hon trodde att vi skulle få lägga det här bakom om oss och få börja leva. Hon tycker att domstolen har fel.

Lisa tillsammans med familjehemsmamman Paulina.

Familjen ifrågasätter hovrättens bedömning på flera punkter. Dels att Lisa under större delen av sitt liv har bott hos sin mamma och bara en viss tid hos Paulina och Hans Backström.

De senaste fyra åren har hon bott i familjehemmet.

– Hon har levt i totalt 111 månader, av den tiden har hon bott i Sverige i 83 månader och 70 månader hos oss. Hon har ju bott den mesta tiden hos oss, säger Paulina Backström.

”Barnets bästa att sättas på barnhem?”

Att hovrätten bedömt att en adoption inte är barnets, alltså Lisas, bästa, ställer hon sig också frågande till. Lisa har själv sagt att hon ser Paulina och Hans som sin mamma och pappa och vill stanna hos dem. Även Lisas mamma har tidigare sagt till NLT och TV4 att hon önskar att dotter får stanna hos dem.

Avslaget på adoptionen innebär troligen att Lisa utvisas ensam till Albanien.

– Menar de att det bästa är att bli skickad till Albanien till ett barnhem? Här har hon hela sitt liv. Hon är vår dotter, vårt barn och ser oss som mamma och pappa. Barnets bästa kan inte vara att skicka en nioåring själv till ett annat land, säger Paulina Backström.

Hovrätten understryker att man inte tagit ställning till utvisningen i sitt beslut.

– Det hovrätten haft att pröva är om en adoption är lämplig, inte huruvida flickan ska utvisas eller inte. Den frågan bestämmer inte hovrätten över, säger hovrättslagmannen Linda Hallstedt, i ett pressmeddelande.

Paulina Backström säger att Lisas advokat nu överväger att begära att Högsta domstolen tar upp hennes fall.

”Förstår att det kan uppfattas som stelbent”

När Aftonbladet når hovrätten för en telefonintervju svarar hovrättslagmannen Linda Hallstedt att man inte kan bevilja en adoption enbart för att det ger barnet bättre materiella förutsättningar. Hon menar att det kan få betydelse för bedömningen, men inte avgörande betydelse.

– Det som får avgörande betydelse i det här fallet är att det finns förutsättningar för en bestående relation mellan flickan och den biologiska mamman. En relation som har karaktär av ett föräldraskap och då ska som huvudregel inte adoption beviljas, säger hon.

Samtliga inblandade vill ju att adoptionen ska genomföras. Vad menar ni med att det är för barnets bästa?

– En adoption innebär en permanent upplösning av barnets juridiska band till de biologiska föräldrarna. I en situation där det finns förutsättningar ha en fortsatt relation mellan biologiska föräldrarna och flickan så har vi svårt att se att det skulle vara till barnets bästa att genomföra en adoption.

Kan det inte bli lite väl stelbent hur hovrätten väljer att besluta i detta fall?

– Vi måste bedöma det utifrån det regelverket som finns. Sen kan jag förstå att det kan uppfattas som stelbent. Och såklart ur ett kortsiktigt perspektiv så förstår jag också att det hade varit bra, eftersom det sannolikt kanske hade lett till att det inte hade blivit något utvisningsbeslut. Men det är ett beslut som måste fattas ur ett livslångt perspektiv för flickans del, säger Linda Hallstedt.

Lagakraftvunnet utvisningsbeslut

Jesper Tengroth, presschef på Migrationsverket, förklarar att Migrationsverkets bedömning är att det inte finns skäl att ge uppehållstillstånd.

– Vi har avvaktat hovrättens beslut. Vi stoppade vår process och nu när hovrättens dom kommit så är vi tillbaka på ruta ett. Det finns ett lagakraftvunnet utvisningsbeslut, säger han.

När kommer utvisning ske?

– Pratar man i generella termer så är det svårt att svara på när ett utvisningsbeslut ska ske. Ska man verkställa ett utvisningsbeslut som rör ett barn så gäller det att det är välplanerat. Så det är svårt att säga. Det kan vi inte svara på, säger Jesper Tengroth, presschef på Migrationsverket.

Aftonbladet har tidigare berättat om att Lisa, 9, riskerar att utvisas till Albanien.