Boende berättar om skräckbranden i London

Vittnet Kennedy: ”De stod i fönstren och skrek”

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

LONDON/STOCKHOLM. Många befaras ha fastnat i det brinnande höghuset i London – och räddningstjänsten bekräftar att det finns ett okänt antal dödsfall.

De som lyckats fly lågorna vittnar om skräcken i natt.

– Folk inne i byggnaden stod i fönstren och skrek, säger ögonvittnet Kennedy till Aftonbladet.

1 av 8 | Foto: Peter van den Berg

LIVE-RAPPORTERING

En 27 våningar hög lägenhetsbyggnad i västra London började brinna vid 01-tiden natten mot onsdag, lokal tid.

Det är ännu okänt hur storbranden uppstod. Enligt räddningstjänsten brann det från den andra våningen hela vägen upp till den översta.

Vittnen berättar om fasansfulla scener på platsen. Om hur människors nödsignaler på översta våningen till slut slocknade och hur andra hoppade från det brinnande höghuset.

– Det var folk inne i byggnaden som stod i fönstren och skrek. De försökte påkalla uppmärksamhet genom att vifta och blinka med ficklampor. Men sakta började de försvinna från fönstren, säger ögonvittnet Kennedy till Aftonbladet.

”Har sett människor hoppa”

Trapphusen fylldes av tjock rök. Tidigt befarade man att många var fast i det brinnande infernot utan möjlighet att ta sig ut.

– De blev fast. De kunde inte ta sig ned för trapporna, särskilt inte de som befann sig på den översta våningen. Människor har blivit brända. Jag har sett det med mina egna ögon. Och jag har sett människor hoppa, säger vittnet Daniel till BBC.

Enligt ambulanstjänsten i London har 50 personer förts till sjukhus. Vid en presskonferens på onsdagsmorgonen bekräftade räddningschef Dany Cotton att människor har dött.

– Jag är ledsen att bekräfta att det finns ett antal dödsoffer. Jag kan i nuläget inte bekräfta hur många, säger Dany Cotton.

Flera av dem som lyckats fly berättar i brittisk media att det inte hördes något centralt brandlarm i 27-våningshuset.

– Jag lyckades ta mig ur byggnaden. Det var inte på grund av något brandlarm utan för att människor där nere ropade och varnade andra för att hoppa från byggnaden, säger Paul Munakr, boende på sjunde våningen, till BBC.

Liknar fasaden vid tändsticka

En man som bor på 17:e våningen säger till Channel 4 News reporter Assed Baig att byggnaden saknar ett integrerat larmsystem.

Mannen hade inte märkt något förrän brandbilar kom till platsen, uppger han.

– Jag började titta ner från fönstret och jag såg elden rasa. Den spreds snabbt uppåt på grund av fasaden som verkligen var brandfarlig. Elden tog sig i fasaden som om det var en tändsticka som brann, säger mannen.

Under onsdagsmorgonen var byggnaden utbrunnen.

Publicerad:

LÄS VIDARE