Flygplansmodell stoppas – vägg slets loss i luften

Publicerad 2024-01-06

Ett Boeing-plan tvingades nödlanda i Portland.

En del av flygplanskroppen hade slitits loss i luften.

Nu ska Alaska Airlines inspektera alla sina plan av samma modell.

En allvarlig incident inträffade ombord på ett av Alaska Airlines flygplan på fredagskvällen. Klockan 19.55 lokal tid lyfte planet från Portland och hade Ontario som destination. Men strax efter att planet lämnat marken hände det som är många passagerares mardröm.

En del av väggen lossnade, slets loss och flög ut i luften och orsakade ett stort hål i kabinen.

Olyckan inträffade sex minuter efter att planet lyfte och piloten anropade då flygtornet och begärde att få nödlanda och omedelbart komma ner till en lägre höjd. Trycket i kabinen hade sjunkit.

”Vi utlyser en nödsituation. Vi måste kommer ner”, sa piloten, enligt CBS News.

Ingen kom till skada

Planet vände om och nödlandade utan problem på Portlands flygplats. 171 passagerare och 6 ur besättningen befann sig ombord.

”Säkerheten för våra gäster och anställda är alltid vår primära prioritet. Även om denna typ av händelse är sällsynt, var vår flygbesättning utbildad och förberedd för att säkert hantera situationen”, skriver Alaska Airlines vd Ben Minicucci i ett uttalande på bolagets hemsida.

Alaska Airlines stoppar nu en den aktuella flygplansmodellen, Boeing 737 Max–9, skriver bolaget på sin hemsida. Alaska Airlines har 65 sådana plan som nu ska inspekteras.

”Vi arbetar med Boeing och tillsynsmyndigheter för att förstå vad som hände ikväll och vi kommer att dela med oss av uppdateringar när vi har mer information”, skriver Alaska Airlines vd Ben Minicucci.

SAS slutade med Boeing i höstas

Flygplansjätten Boeing skriver på sin hemsida:

”Vi är medvetna om händelsen som inträffade på Alaska Airlines flight 1282. Vi jobbar nu med att ta reda på mer information och har kontakt med vår kund. Ett team med Boeing-tekniker är redo att hjälpa till med utredningen”, skriver Boeing.

Norwegian flyger Boeing 737 Max men inte den aktuella modellen Max 9 och uppger för E24 att händelsen i Portland inte påverkar dess verksamhet.

SAS började flyga Boeing 737-plan 1989 men har slutat med det sedan i september 2023 och flyger numera endast Airbus.

Följ ämnen i artikeln