Så ignorerades varningarna vid gränsen i Israel

TT

Uppdaterad 2024-01-16 | Publicerad 2024-01-15

Ett israeliskt militärkontor som anfölls av terrorstämplade Hamas den 7 oktober. Arkivbild.

Israel har lovat att granska hur terrorstämplade Hamas kunde överrumpla den israeliska militären i extremiströrelsens brutala attacker.

I väntan på en utredning fortsätter vittnesmål att visa undermåligt israeliskt försvarsarbete.

För en av de militära gränsobservatörerna i Israel med blicken riktad mot Gaza stod det klar att terrorrörelsen planerade något omfattande: ”likt en ballong på väg att smälla”.

Gränsvakten tillhörde skaran av unga kvinnor, kallade tatzpitaniyot, vars uppdrag var att rapportera varenda avvikelse på Gazaremsan som kunde misstänkas vara planering inför ett terrordåd.

I veckor före den 7 oktober hade de unga soldaterna vid observationsstationen Nahal Oz, någon kilometer från Gazagränsen, sett oväntade aktiviteter – och rapporterat om händelserna uppåt i kommandokedjan.

Exemplen var många, rapporterar brittiska BBC.

Sprängde modeller

Modeller av israeliska stridsvapen och försvarsanläggningar byggdes upp för att sedan provsprängas. Drillning pågick av stridande inne i Gaza. Och fågelfångare började hänga sina burar på gränsområdets stängsel, trots att områdena lockade få fåglar.

Svaren från högre underrättelsebefäl var ofta rapsodiska och raljanta:

”Flicka, var har du varit? Vi har haft sådana händelser varje dag de senaste två veckorna”, skrev ett ansvarigt befäl.

Med krass återblick funderar ett israeliskt befäl över orsakerna:

– Ibland handlar det om för stort självförtroende, ”jag hör dig, men jag är äldre och mer erfaren och har helhetsbilden klar”. Ibland handlar det om ren orimlig överskattning av den egna förmågan – chauvinism, säger ett befäl till BBC.

Det havererade underrättelsearbetet kombinerat med undermålig kommunikation har tidigare granskats av tidningen The New York Times som konstaterat att soldater bland annat tvingats söka sig till tv-kanalers direktsändningar för att få information om fiendens framryckning.

Israels armé (IDF) har besvarat både The New York Times och BBC med att en utredning ska göras, men först sedan viktigare uppgifter är avklarade, det vill säga kriget i Gaza.

De fortsatta striderna mot Hamas har krävt över 23 000 dödsoffer.

Terrorister i basen

Men de unga israeliska kvinnor som bevakade gränsen blev inte bara ignorerade inför attacken. Många av dem dödades den 7 oktober, då Hamas stormade bland annat militärbasen Nahal Oz.

Sammanlagt dödades närmare 1 300 personer i Israel. Omkring 240 personer togs som gisslan.

En av dem, en 19-årig värnpliktig, ringde hem och sade att hon hörde skottlossning i bakgrunden, och att ”terrorister är inne i basen och att det verkar hända något riktigt omfattande”. Hon var en av tiotals kvinnliga soldater i observationsbaserna som dödades av Hamas.