Samuel driver tre restauranger i Dubai – kämpar för att gå runt

29-åringen om hårda slitet för att lyckas i metropolen

Publicerad 2023-12-30

Han kom till Dubai med en plan och tio års restaurangerfarenhet i bagaget.

Men i landet där det inte finns några skatter har allt visat sig vara mycket dyrare än Samuel Wass räknat med.

– Det är otroligt tufft, säger han.

Det är middagstid och köket är igång men den stora skylten uppe till vänster vill inte lysa. 29-årige Samuel Wass diskuterar saken med en elektriker som kallats in för att dra några sladdar. Det verkar som att de kommer överens om att han ska komma tillbaka och kika på lampan en annan dag.

Sedan ber Samuel en av kockarna springa och växla lite pengar. El-killen, som Samuel beskriver som den bästa i staden, ska ha betalt. I samma stund som han räcker över sedlarna uppenbarar sig två potentiella kunder. Samuel kopplar på leendet omedelbart.

– Hej och välkomna, vad är ni sugna på i kväll?

Samuel Wass, 29, driver tre restauranger i Dubai.

”Säger ja lite för ofta”

Även när Samuel sitter ner på en liten trästol intill serveringsdisken är det som att han befinner sig på tre olika ställen i huvudet. Samtidigt. Och kanske är det precis vad som skulle behöva ske för att hans tillvaro som trippel restaurangägare i Dubai ska gå ihop.

– Jag har en tendens att säga ja lite för ofta och ta på mig lite för mycket.

Samuel har hand om personalfrågor, menyer, inköp, utbildning, service av köksutrustningen, juridiska frågor och marknadsföring. Bland annat.

– Vi ordnar också transport till och från restaurangerna för vår personal. Det har blivit så att det är jag som kör dem.

29-åringen råder alla att ha en buffert innan man sätter i gång.

Rusade på för fort

Samuel hade jobbat på olika restauranger i Sverige i ungefär tio år när mannen som skulle komma att bli hans samarbetspartner bjöd ner honom till Dubai. De såg en lucka i marknaden, och bestämde sig för att satsa.

– Vi tyckte att det fattades en krog som serverade riktigt bra och prisvärd sydamerikansk mat. Så det körde vi på.

Duon snickrade ihop ett koncept och ordnade lokaler. Kockar flögs in från Peru. Personalen fick en lägenhet att dela på och löner som Samuel beskriver som mycket konkurrenskraftiga.

Såhär i efterhand kan Samuel se att de rusade på för fort i början.

– Vi borde nog ha gjort en noggrannare analys över hur marknaden såg ut innan vi satte igång.

Samuel tyckte att det fattades krogar som serverade sydamerikansk mat och flög in kockar från Peru.

”Ha en rejäl buffert”

Samuel Wass driver nu tre matställen på olika platser i Dubai. Det är bra fart på verksamheten, men de höga kostnaderna gör varje dag till en kamp.

– Visst, det finns nästan inga skatter här men allt kostar massa pengar ändå. Det går inte att komma till Dubai och tro att man ska bli rik utan ansträngning. Det kanske funkade så en gång i tiden, men det är definitivt inte så nu längre.

Enligt Samuel är det lätt att låta sig luras av flärden och blingblinget som omgärdar lyxmetropolen i öknen. Han betonar att många som kommer hit får slita stenhårt, och det är heller inte ovanligt att lycksökare lämnar staden tomhänta.

– Jag skulle råda alla som är sugna på Dubai att se till att ha en rejäl buffert. Och var noga med pengarna när du väl är här. Det är lätt att göra av med väldigt mycket cash.

I Dubai är det lätt att göra av med mycket pengar, enligt Samuel.

För den som pratar med Samuel blir det snabbt uppenbart att han tänker väldigt mycket på sina restauranger. Men sådant som bristen på demokrati i Förenade arabemiraten hinner han inte fundera på.

– Jag har inte reflekterat så mycket över det om jag ska vara ärlig.

Sedan blir han tyst i några ögonblick.

– Men det är ett fantastiskt land och det finns väldigt mycket att se här, säger han samtidigt som blicken avslöjar att han i tanken är tillbaka i grytorna.

Du får se till att ta hand om dig så att du inte går in i väggen.

– Jag vet. Jag har redan varit utbränd flera gånger. Vi har faktiskt en chaufför som snart ska börja jobba hos oss.

– Då slipper jag köra. Men samtidigt är det ju en kostnad till. Och den måste täckas på något sätt.