Kaos på Haiti – gängen nära att ta över huvudstaden: ”Djupt oroad”

Publicerad 2024-03-07

Kriminella gäng styr till vardags 80 procent av Haitis huvudstad.

Men det urartade fullständigt när premiärministern lämnade landet.

Nu hotar gängledaren Jimmy ”Barbecue” Cherizier om gängkrig ifall premiärministern inte avgår.

– Vi har valt att ta vårt öde i egna händer, säger gängledaren Jimmy ”Barbecue” Cherizier, enligt CNN.

Massiva oroligheter drabbar nu befolkningen på Haiti när kriminella gäng försöker vinna mer mark i huvudstaden Port-au-Prince.

Den sista februari befann sig landets premiärminister Ariel Henry i Kenya och skrev under ett avtal med beslut om att Kenya ska skicka 1 000 kenyanska poliser till Haiti i kampen mot gängen, rapporterar NTV Kenya.

Två kvinnor tar skydd under en eldstrid mellan polis och gängmedlemmar i Port-au-Prince, 1 mars.
Jimmy Cherizier, även känd som ”Barbecue” under ett tal 2021.

Det ledde till stor aggression bland de kriminella gängen och en av landets största gängledare, Jimmy ”Barbecue” Cherizier, hotade med att tillfångata ministrar och se till att premiärministern inte skulle släppas in i landet, rapporterar AP.

Enligt BBC varnar ”Barbecue” nu för inbördeskrig om premiärminister Henry inte avgår.

– Med våra vapen och det haitiska folket kommer vi befria landet, sa han i ett klipp.

Bara 98 fångar blev kvar på fängelset i Port-au-Prince.
Brända däck i Port-au-Prince, 1 mars.

Tusentals fångar har rymt

”Barbeque” är före detta polis och ser sig som en ”Robin Hood”-karaktär i sin del av staden, rapporterar CNN med hänvisning till lokala medier.

– Vi har valt att ta vårt öde i egna händer. Kampen vi för kommer inte bara att störta Ariels regering. Det är en kamp som kommer att förändra hela systemet, säger Jimmy ”Barbeque” Cherizier.

De senaste dagarna har våldet eskalerat. Polisstationer och poliser har beskjutits. Fängelset National Penitentiary stormades i lördags och 3 789 fångar rymde. Bara 98 fångar blev kvar. I en annan fängelseattack lyckades 1 000 fångar ta sig ut.

Under måndagen försökte gängkriminella ockupera flygplatsen. Alla flyg ställdes in och AP-journalister uppger för nyhetsbyrån att en bepansrad lastbil sköt mot gängmedlemmar och försökte hindra dem från att komma in på flygplatsområdet. Samtidigt flydde anställda på flygplatsen och på gator ses människor hukande springa för att ducka kulorna.

Soldater står vakt vid flygplatsen.

”Ont om tid”

Minst nio personer har dött i sammandrabbningarna, varav fyra av dem är poliser, skriver AP.

Undantagstillstånd har utlysts och på nätterna råder utegångsförbud. Redan innan det nuvarande angreppet kontrollerades hela 80 procent av huvudstaden av kriminella gäng.

Situationen på Haiti har fått FN att kalla till ett extrainsatt krismöte under onsdagen.

Inför mötet har organisationens människorättschef Volker Türk uppmanat till en brådskande utplacering av en multinationell stödstyrka på Haiti.

Enligt Reuters har FN gett stödstyrkan befogenheter att ”vidta alla möjliga åtgärder” mot gängmedlemmarna. Styrkan ska samarbetar med polis för att säkra tillförsel av humanitärt bistånd och minska lidandet.

”Verkligheten är att i nuläget finns det inget realistiskt alternativ för att skydda liv. Det är ont om tid”, säger FN:s människorättschef Volker Türk i ett klipp på X.

– Generalsekreteraren är djupt oroad över den snabbt försämrade säkerhetssituationen i Port-au-Prince, där beväpnade gäng har intensifierat sina attacker mot kritisk infrastruktur under helgen, säger FN:s talesperson Stephane Dujarric.

Följ ämnen i artikeln