Uppgifter: Mannen bakom läckan jobbar på militärbas

Publicerad 2023-04-13

Personen som läckte de hemliga Pentagon-dokumenten är en ung man och jobbar på en militärbas.

Det uppger två vänner för Washington Post.

– Han är en smart person. Han visste vad han gjorde, säger en av dem.

Läckan av hemligstämplade amerikanska dokument har avslöjat mängder med känsliga uppgifter den senaste tiden, primärt om kriget i Ukraina.

De började spridas i sociala medier efter att ursprungligen ha lagts ut i en sluten chattgrupp på appen Discord.

Nu har Washington Post pratat med två av medlemmarna i gruppen. De berättar anonymt om mannen som la ut dokumenten i chatten och en del av vad de vet om honom.

Tidningens huvudkälla är under 18 år. Hans mamma har godkänt att Washington Post intervjuar honom och att hans röst inte förvrängs i det i övrigt anonymiserade videoklipp som publiceras i anslutning till texten.

Smeknamnet: OG

Tonåringen berättar att mannen bakom läckan går under smeknamnet OG och att de fick kontakt för första gången för fyra år sedan. Då chattade de i en annan server på Discord där innehållet kretsade kring Oxide, en youtuber som lägger ut filmer om vapen.

Dokumenten publicerades först i en sluten grupp i appen Discord.

Efter en tid, någon gång under 2020, bildade flera av medlemmarna en ny och mindre chattgrupp som fick namnet ”Thug Shaker Central”. OG var administratör och den obestridde ledaren, skriver Washington Post.

– Vi kom varandra väldigt nära, som en tajt familj. Vi blev beroende av varandra, säger tonåringen.

Enligt Washington Post hade gruppen omkring 25 medlemmar och chattarna kretsade kring vapen, militärutrustning och Gud.

Någon gång förra året började OG lägga ut avskrifter av hemliga militärdokument. Senare tröttnade han på att transkribera innehållet och la istället ut avfotograferade kopior.

”Jobbar på militärbas”

Tonåringen säger att OG berättat att han är i 20-25-årsåldern och jobbar på en militärbas. Han har också uppgett att han ibland tillbringar sina dagar i en säkerhetsklassad byggnad där mobiltelefoner och andra elektroniska enheter är förbjudna.

– Han är en smart person. Han visste vad han gjorde när han la ut de här dokumenten, förstås. Det var inga olyckshändelser, säger tonåringen till tidningen.

Washington Post skriver att uppgifterna styrks av ytterligare en gruppmedlem som också sett många av de hemliga dokumenten.

Båda vännerna säger att de känner till OG:s riktiga namn och i vilken delstat han bor och jobbar. Men de vill inte berätta mer.

– Han är vältränad. Han är stark. Han är beväpnad. Ungefär allt du kan förvänta dig ur någon sorts galen film, säger tonåringen.

Uppgift: 300 hemliga dokument

Washington Post uppger att de gått igenom omkring 300 foton av hemligstämplade dokument, varav de flesta ännu är okända. Det är fler än vad som tidigare varit känt om läckans omfattning.

Tidningen har också tagit del av en video där mannen som vännerna pekar ut som OG står på en skjutbana med skyddsglasögon, öronproppar och ett stort gevär.

”Han skriker flera rasistiska och antisemitiska okväden in i kameran och skjuter flera skott mot ett mål”, skriver Washington Post.

FBI jobbar nu på att hitta mannen. Samtidigt har Discord uppgett att de samarbetar med myndigheterna.

Enligt tidigare medieuppgifter har flera detaljer synts i bakgrunden på bilderna, bland annat plastpåsar, lim av märket Gorilla och en handskriven lapp om rollspel.

Nu lägger Washington Post till nya ledtrådar i jakten: Nagelsaxar, en säng och ett lysande rött tangentbord.

Hundratals hemliga dokument ska ha läckt från Pentagon.

”Ryssar och ukrainare i gruppen”

Vännerna säger till tidningen att OG blev arg när gruppmedlemmarna hellre ville prata om dataspel än om hans hemliga uppgifter. De säger att han har en ”mörk bild” av USA:s regering och att han ser myndigheterna som en grupp förtryckare som vill dölja saker för medborgarna.

Samtidigt beskrivs OG inte som ”fientlig mot USA” och enligt vännerna jobbar han inte på uppdrag av främmande makt.

– Han är inte rysk spion, han är inte ukrainsk spion, säger tonåringen.

Däremot, säger han, fanns både ryska och ukrainska medlemmar i chattgruppen. De ska också ha varit mest intresserade av de hemliga dokumenten.

Spreds utanför gruppen

Enligt Washington Post spreds flera dussin av handlingarna utanför gruppen den 28 februari när en av medlemmarna, också tonåring, la upp dem på en annan Discord-server, tillägnad youtubern ”wow_mao”.

Därifrån hittade ett tiotal filer till ytterligare en server, för fans till dataspelet Minecraft, den 4 mars.

OG slutade enligt tidningen att lägga upp sitt material någon gång i mitten av mars.

Den 5 april började dokument dyka upp i ryska sociala medier, på sajten 4chan och vidare till Twitter.

Dagen efter dök OG upp i chatten och var upprörd, enligt tonåringen.

– Han sa att något hade hänt och det nu är i Guds händer.

”Ingen visselblåsare”

Vännen säger att OG inte ville sprida hemligheterna till en bredare allmänhet, bara till sina onlinevänner.

– Jag skulle absolut inte kalla honom en visselblåsare, inte det minsta.

Tonåringen uppger också att han chattat med OG bara de senaste dagarna, på en annan server än den nu stängda.

– Han verkade förvirrad och visste inte vad han skulle göra. Han är fullt medveten om vad som händer och vilka konsekvenserna kan bli.

I sitt sista meddelande uppmanade OG sina vänner att ”ligga lågt och radera all information som kan kopplas till honom”.

Följ ämnen i artikeln