Säpo hade koll på spionanklagad i flera år

Malin Johanson/TT

Erika Nekham/TT

Publicerad 2022-11-11

Säkerhetspolisen inledde en förundersökning i ärendet redan 2017. Arkivbild.

Säkerhetspolisen har under flera år haft koll på den äldre av de två bröder som åtalats för grovt spioneri.

I hemlighet har polisen genomsökt hans bagage på Arlanda och letat igenom hans kontor.

Redan i mars 2017 gjorde Säkerhetspolisen en husrannsakan av mannens bankfack som han haft tillsammans med sin fru. Det visar dokument i den förundersökning som nu blivit offentlig i samband med att mannen och hans yngre bror åtalats för grovt spioneri mot Sverige för Rysslands räkning.

Totalt har polisen varit på plats på banken vid sex tillfällen under åren 2017–2019. Bland annat har man följt upp om föremål som funnits i facket försvunnit – eller tillkommit. Polisen har även letat efter ”dold information” bland fotografier och ramar med diplom som funnits i bankfacket.

I bankfacket har det även funnits en rad olika dokument, däribland anställningsbevis, examensbevis, vigselbevis. Även uppehållstillstånd i Kanada fanns i bankfacket när polisen gjorde en genomsökning i början av 2019.

Letade igenom bagage

Uppehållstillstånden förklarar mannen med att familjen funderade på att starta på nytt i landet.

”Det var under en period när vi kände att det var mycket som var knasigt i Sverige. Så vi skaffade uppehållstillstånd där, och så skulle vi dit för att resa, för att se om vi gillade stället eller inte”, säger mannen enligt polisförhör.

Men flytten blev alltså aldrig av:

”Vi fick inte den där wow-känslan när vi var där”, förklarar 42-åringen.

Under sommaren 2018 genomförde polisen en husrannsakan av mannens bagage i samband med att han skulle resa utomlands, naturligtvis utan hans vetskap. Enligt förundersökningsprotokollet ville polisen ta reda på om bagaget innehöll någon form av elektronisk utrustning. Man gick även igenom dataloggar från wifi-nätverken på Arlanda flygplats.

Kände till misstankarna

Flera sena kvällar och nätter har Säkerhetspolisen även varit inne på mannens kontor vid hans dåvarande arbetsplats, visar förundersökningen. Detta för att leta efter sådant som kan ha betydelse för utredningen.

Mannen var fram till gripandet i september förra året högt uppsatt chef på Livsmedelsverket. Myndighetens generaldirektör Annika Sohlström har i flera år känt till att mannen misstänkts för spioneri och haft regelbunden kontakt med Säkerhetspolisen, rapporterar Dagens Nyheter.

– Under den här tiden har jag haft en god relation med Säpo och jag har också förvissat mig om att de misstankar som fanns inte handlar om brott begångna mot Livsmedelsverket. Jag har känt mig trygg med att Säkerhetspolisen under utredningen haft god uppsikt över den misstänktes förehavande, säger hon till tidningen.

Efter gripandet förra hösten beslagtogs flera föremål ur mannens skåp på Livsmedelsverket, bland annat flera usb-minnen och en cd-skiva märkt ”Säkerhetspolisen”.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln