Ovädret Hans fortsätter – här blir det värst i dag

Publicerad 2023-08-08

Efter två dagars regnoväder väntar ännu mer regn.

Mest kommer det över de södra delarna – där flera vädervarningar är utfärdade.

– Det kommer blåsa upp på ett sätt som det inte gjort tidigare, säger Erik Höijgård Olsen, meteorolog på SMHI.

Följ vår liverapportering om ovädret Hans.

  • Linnea Nordström
    9 aug 2023

    Dammen i Norge har brustit

    Foto: Cornelius Poppe / NTB

    Delar av dammen vid Braskereidfoss kraftverk i Norge har brustit, skriver VG.

    Vattenmängden har fått med sig ett räcke och vattnet forsar nu genom kraftverket och ut över parkeringsplatsen, uppger VG:s reporter på plats.

  • Linnea Nordström
    9 aug 2023

    Inte längre aktuellt med sprängning vid damm

    Det är inte längre aktuellt att spränga dammen vid kraftverket Braskereidfoss i Norge. Polisen tror inte längre att det behövs, skriver NRK.

    – Vi tror att översvämningstoppen är nådd, säger insatsledare Fredrik Thomson til NRK, men tillägger att beslutet kan komma att ändras.

  • Linnea Nordström
    9 aug 2023

    Kraftverksområdet spärras av – bron kan brista

    Höga vattenflöden har trängt in i Braskereidfoss kraftverk i norska Våler, som gjort att luckorna inte kan öppnas. Polisen överväger därför att spränga delar av dammen.

    Nu har området spärrats av och polisen fruktar att bron vid kraftverket ska brista, rapporterar NRK.

    Norska justitie- och beredskapsministern Emilie Enger Mehl är på plats och beskriver situationen som "kritisk", enligt NRK.

  • Linnea Nordström
    9 aug 2023

    Ingen fara för svenska kraftverk trots höga vattenflöden

    Norsk polis kommer att spränga vid dammen på Braskereidfoss kraftverk i Våler efter att höga vattenflöden gjort att vatten trängt in i kraftverket.

    Trots höga vattenflöden i Sverige är det ingen fara för svenska kraftverk, uppger Fortum för Aftonbladet.

    – För närvarande bedömer vi att det inte finns någon omedelbar risk för att någon av våra anläggningar skulle hamna i en liknande situation. Även om situationen är ansträngd fortsätter vi aktivt övervaka våra anläggningar för att vidta eventuella åtgärder om det behövs, säger Per-Oscar Hedman, kommunikationschef Fortum Sverige.

    Det är dock höga flöden i älvarna och i magasinen och Fortum uppmanar allmänheten att vara vaksam och vidta nödvändiga försiktighetsåtgärder längs vattendragen.

  • Niklas Gustafsson
    9 aug 2023

    Polisen bekräftar – kommer spränga vid dammen

    Den norska polisen bekräftar för norska VG att de kommer genomföra en explosion på dammen vid kraftverket.

    – Dammen är utan el, så vi kan inte få kontakt med luckorna. Vi ska inom kort fysiskt hjälpa till att öppna en lucka, med en explosion, säger stabschefen vid polisen i Innlandet, Pål Erik Teigen.

Under natten orsakade det kraftiga regnovädret översvämningar i Åre, med skador på vägar och byggnader.

Just över Åre kommer regnet att minska något under dagen, men söderöver väntas fortsatt kraftig nederbörd.

– Det är i huvudsak i Götaland och Svealand det kommer regna, i södra halvan av landet. Det kommer att regna till och från hela dagen, säger Erik Höijgård Olsen.

Mest regn får Halland, med en nederbörd på mellan 20 och 30 millimeter på ett dygn.

– Det kraftigaste regnet väntas i Halland. Sen går det ett regnstråk från södra Dalarna, Hedemora och Avesta rakt västerut mot norra Värmland, säger Erik Höijgård Olsen.

Regnmolnen letar sig också upp över södra och mellersta Norrland senare under dagen. Där kan mellan 15 och 20 millimeter falla.

Bilar försöker ta sig genom en översvämmad rondell i Arlöv vid den avstängda översvämmade Västkustvägen E6 utanför Malmö på måndagsmorgonen.

Under tisdagen och onsdagen är röda varningar för höga flöden utfärdade för Västra Götalands, Värmlands, Hallands, Kronobergs och Örebro län. Där finns det risk att regnet ”extremt höga flöden” i vattendrag.

Det ihärdiga regnandet under juli och de senaste dagarnas oväder har gett mättade marker. Vid en rad vattendrag, bland annat Siljan och Nedre Lagan, ligger orange varningar för översvämningar.

Nu kommer ovädret också bjuda på kraftigare vindar. Kulingvarningar har utfärdats för stora delar av Östersjön men även Skagerrak och Kattegatt.

– Det kommer att vara blåsigt på nästan alla farvatten, framför allt på Västkusten. Där ser det ut att kunna bli vindbyar med stormstyrka, säger Erik Höijgård Olsen.