Tegnell om flygbolagens krav på munskydd: ”Förstår det inte”

Uppdaterad 2023-01-10 | Publicerad 2020-05-13

Nu inför flera flygbolag åtgärder för att minska risken för smittspridning på flighterna, bland annat krav på munskydd i kabinerna.

En åtgärd som är svår att förstå, tycker statsepidemiolog Anders Tegnell.

– Det finns inga kända fall av covid-19 som uppstått på flyg i Europa.

I mitten på mars klassade WHO coronautbrottet som en global pandemi. I takt med att viruset slog sitt grepp om allt fler länder och gränser stängdes blev det också ett nästan totalt stopp i den globala flygtrafiken. Men i dag kom EU-kommissionen med ett förslag om hur medlemsländerna kan börja öppna upp för resande igen, möjligtvis redan under sommaren.

– Vi behöver alla en paus, särskilt efter vår isolering. Vi vill gärna njuta av semester, träffa vänner och familj, även om de bor i andra regioner eller länder. Men vi vill göra det samtidigt som vi håller oss friska. Viruset kommer att finnas med oss en lång tid, sa Thierry Breton, kommissionär för EU:s inre marknad, under en presskonferens tidigare i dag.

Ingen mat på flyget

Men det blir inte business as usual när flygbolagen börjar öppna upp sina flyglinjer igen. Efter rekommendationer från EASA, EU:s byrå för flygsäkerhet, har flera bolag nu infört krav på munskydd i kabinerna. SAS inför munskyddskrav på alla resenärer över sex år från och med 18 maj. Ingen mat kommer att serveras på planen och passagerare som uppvisar minsta tecken på sjukdomssymtom kommer att få vända i gaten. Finnair, Lufthansa och Ryanair har infört liknande krav.

Resenärer med munskydd på Arlanda.

Men statsepidemiolog Anders Tegnell ställer sig frågande till kravet på munskydd.

– Det här är ett påbud från EASA som rekommenderar vad flygbolagen ska göra för att ha en säker trafik. Vi har inte sett något underlag från dem och vet inte bakgrunden till det, säger Anders Tegnell till Aftonbladet.

Man kanske tänker att det är samma luft som cirkulerar i kabinen och att man sitter tätt på planen?

– Ja, men samtidigt vet vi att från den omfattande smittspårningen som gjordes under en lång tid innan vi fick smittspridning i Sverige att det finns inget fall av covid-19 som har uppstått på flyg, som man har kunnat hitta i Europa.

ANders Tegnell, statsepidemiolog.

UD avråder från utlandsresor

Men vilka av EU-länderna som kommer att öppna sina gränser delvis eller helt och när de kommer att göra det är oklart. Det ligger inte på EU:s bord att besluta om, det är upp till varje land. Och beskedet från regeringen och Folkhälsomyndigheten är fortfarande att svenskarna bör ställa in sig på en semester på hemmaplan.

På en presskonferens under eftermiddagen kom utrikesminister Ann Linde (S) med beskedet att UD förlänger sin reseavrådan till alla länder med en månad – till den 15 juli.

Pressträff med socialminister Lena Hallengren (S), statsminister Stefan Löfven (S), utrikesminister Ann Linde (S), och Johan Carlson, generaldirektör för Folkhälsomyndigheten.

Sedan påsken har regeringen och Folkhälsomyndigheten vädjat till svenska folket att inte resa till andra delar av landet, för att minska risken för smittspridning. Statsminister Stefan Löfven kom också med det glädjande beskedet att det nu är fritt fram för resor inom en till två timmar från den egna bostaden, om de görs i bil och övriga rekommendationer följs.

Men alla som försöker att planera sommarens semester för vänta ett tag till på klara besked. Först i början av juni kommer Folkhälsomyndigheten med riktlinjer för vilka resor, utflykter och aktiviteter som är lämpliga under dessa coronatider.

Folkhälsomyndigheten ser nu att smittspridningen börjar avta i hårt coronadrabbade Stockholm och Sörmland, samtidigt ökar den i andra regioner – framför allt Västra Götaland. Om det kan bli aktuellt att rekommendera människor i vissa regioner att resa medan andra bör avstå vill myndigheten inte ge besked om i dagsläget.

–Vi återkommer till den frågan om några veckor, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog.

PODD Virusexpert: Corona har låg mutationshastighet

De senaste veckorna har frågan om huruvida coronaviruset muterar skapat en hel del rubriker, både i svensk och internationell press. I det här avsnittet pratar vi om vad forskningen säger, tillsammans med Tomas Bergström, professor i klinisk mikrobiologi.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen