MP och V avvisar Migrationskommitténs förslag

Owe Nilsson/TT

Peter Wallberg/TT

Publicerad 2020-08-14

Miljöpartiet reserverar sig mot Migrationskommitténs förslag till ny asyllagstiftning.

I praktiken är det regeringspartnern Socialdemokraterna man reserverar sig mot.

– Ja, det kan man väl säga. Det är 100 procent socialdemokratisk politik och inte mycket av vår, säger MP:s företrädare i kommittén Annika Hirvonen Falk till TT.

På fredagen var sista dagen för partierna att lämna in sina reservationer och särskilda yttranden till kommitténs betänkande. Socialdemokraterna är det enda parti som helt står bakom kommitténs alla förslag.

För att få det till riksdagen måste regeringen nu komma överens om en proposition. Hur det ska gå till när man läser Miljöpartiets reservationer är svårt att se. Partiet avvisar huvudförslagen i betänkandet och lämnar in 23 reservationer. Det är inga små detaljer de två regeringspartierna är oense om.

– Det handlar om grunderna för hela flyktingpolitiken, säger Hirvonen Falk.

För kort

Till exempel avvisar MP att tillfälliga uppehållstillstånd ska vara huvudregel och att det första uppehållstillståndet ska vara tidsbegränsat i tre år och det andra i två år. "Orimligt kort", skriver Annika Hirvonen Falk i reservationen.

Med kommitténs förslag skulle Sverige bevilja betydligt kortare uppehållstillstånd än genomsnittet i övriga EU-länder, framhåller hon.

MP reserverar sig även mot förslaget att permanent uppehållstillstånd bara får beviljas om utlänningen uppfyller krav på kunskaper i svenska och samhällskunskap och kan försörja sig själv. Samma sak gäller förslaget på försörjningskrav vid anknytning.

Hirvonen Falk konstaterar att "kommittén i tolkningen av sitt uppdrag utgått från en problembeskrivning som ser de som flyr till Sverige som en börda som vi bör anstränga oss för att slippa".

Restriktiv lagstiftning

Vänsterpartiet avvisar också med några få mindre undantag Migrationskommitténs förslag till ny asyllagstiftning. I stället förordar partiet en återgång till den gamla utlänningslagen som var mer generös.

Enligt partiets företrädare i kommittén Christina Höj Larsen har kommittén inte följt sina direktiv.

Enligt direktiven från regeringen skulle kommittén ta fram en migrationspolitik som ska vara långsiktigt hållbar, human och rättssäker. Det svenska regelverket ska inte väsentligen avvika från andra EU-länder.

Lägra krav

Men kommittén har i stället tagit fram en så restriktiv lagstiftning som möjligt utifrån argumentationen att lagstiftningen inte väsentligen avviker från de övriga nordiska länderna, anser Höj Larsen.

– Jämförelser med de nordiska länderna nämns överhuvudtaget inte i direktiven. Det är något kommittén själv hittat på. Det är också en jämförelse som leder fel då varken Norge eller Danmark omfattas av samma EU-lagstiftning som Sverige, konstaterar hon.

Vänsterpartiet avvisar också förslaget om att tillfälliga uppehållstillstånd ska vara huvudregel. Partiet avvisar också kommitténs förslag på försörjningskrav för anhöriginvandring. Om det ska införas måste kraven vara mycket lägre och med tydliga undantag. Vänsterpartiet avvisar också de krav på försörjning, kunskaper i språk och samhällskunskap som föreslås för att få permanent uppehållstillstånd.