Svenska studenter kan tvingas åka hem

Emilia Söderholm/TT

Publicerad 2020-07-07

Svenska studenter i USA kan bli hemskickade om distansundervisningen fortsätter. Arkivbild.

Flera tusen svenska studenter i USA riskerar att skickas hem eller inte få nya visum beviljade. Beslutet hänger på om lärosätena fortsätter med distansundervisning i höst eller inte.

USA är det mest populära landet bland svenska studenter som vill studera utomlands. Men precis som i resten av världen har coronaviruset tvingat skolor och universitet att stänga och ställa om till distansstudier.

Nu uppger gränsmyndigheten ICE att om distansundervisningen fortsätter i höst kommer utländska studenter att skickas hem. Nya visum för dem som ska påbörja sina studier i landet kommer inte heller att beviljas.

Hur många svenskar som kommer att beröras är svårt att säga. Men läsåret 2018-2019 var det 3 960 svenskar som studerade på högskolenivå i USA enligt Universitetskanslersämbetet och första halvåret 2020 var 2 800 svenskar beviljade studiestöd från Centrala studiestödsnämnden (CSN) för studier i USA.

Den nya situationen innebär nya regler. Vanliga läsår är studenter inte berättigade studiemedel om de studerar på distans vid ett universitet i USA. Men i år har CSN valt att göra ett undantag.

– Om skolan går över till distans på grund av coronaviruset så får man behålla sitt studiemedel, även om det gäller ett universitet i USA, säger Joacim Strömblad, utredare på rättsavdelningen på CSN.

Det spelar inte heller någon roll om studenten bedriver studierna från USA eller Sverige.

– Om de här personerna blir hemskickade eller inte spelar ingen roll för deras studiemedel. Så länge de fortsätter att plugga kommer vi att betala ut studiemedel som vanligt, säger han.