Smittspridning tar fart igen i Tyskland

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
En brokig skara demonstranter protesterar mot coronarestriktioner uppe i en fontän på Alexanderplatz i Berlin.
Foto: Christophe Gateau/AP/TT
En brokig skara demonstranter protesterar mot coronarestriktioner uppe i en fontän på Alexanderplatz i Berlin.

Antalet nya fall av coronasmitta ökar igen i Tyskland.

Beskedet från landets smittskyddsmyndighet kommer bara dagar efter det att regeringen och delstaterna enats om att lätta på vissa av de restriktioner som införts för att hindra virusets spridning.

Det så kallade R-talet (som anger hur många personer varje smittad själv smittar) har ökat till 1,1, enligt Tysklands federala smittskyddsmyndighet Robert Koch-institutet (RKI). Ett R-tal över 1 innebär att smittspridningen tilltar. Så sent som i fredags bedömde RKI att värdet låg på 0,83.

"Dåliga förberedelser"

"Lättnaderna har förberetts alldeles för dåligt", twittrar Karl Lauterbach, socialdemokratisk ledamot i förbundsdagen och professor i epidemiologi.

Förbundskansler Angela Merkel har de senaste veckorna varit i nära kontakt med delstaternas regeringschefer i regelbundna telefon- och videokonferenser, då planerna för öppnandet av det tyska samhället diskuterats. Mycket är upp till varje delstat att själv besluta om, och lättnaderna går i olika takt i olika delar av landet.

Nyligen lyftes restriktioner kring museer, lekplatser och kyrkor, och för en vecka sedan fick hundratusentals elever gå tillbaka till skolan.

Butiker öppnar

I onsdags beslutade Merkel och delstaternas ledare dessutom att butiker får öppna igen, med villkoret att vissa hygienåtgärder vidtas. Teatrar, konsertlokaler och biografer är dock fortsatt stängda, och ett tidigare infört krav på en och en halv meters distans till andra människor blir kvar. Dessutom gäller masktvång i kollektivtrafiken och i matbutiker.

Tyskland har varit mer framgångsrikt än andra stora europeiska länder när det gäller att hantera coronaepidemin. Trots sin större befolkning har landet långt färre dödsfall än exempelvis Frankrike, Italien, Storbritannien och Spanien.

Publicerad: