Busch öppnar för SD – och välkomnar L tillbaka

Publicerad 2021-03-13

Under lördagen frågas Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch ut i Lördagsintervjun i P1.

Ebba Busch öppnade för att samarbeta med Sverigedemokraterna och välkomnade även Liberalerna hem till en borgerlig regering.

– Kom hem, vi börjar om igen, har jag sagt till dem, säger KD-ledaren i intervjun.

Under lördagen intervjuades Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch i Lördagsintervjun i P1.

Ebba Busch frågades bland annat ut om framtiden för Alliansen. Hon välkomnade Liberalerna tillbaka i en borgerlig regering.

– Kom hem, vi börjar om igen, har jag sagt till dem, säger Ebba Busch.

Stänger inte dörren

I en intervju med Göteborgs-Posten öppnade Moderaternas partiledare Ulf Kristersson för ett samarbete med Sverigedemokraterna. Bland annat sa Ulf Kristersson att man måste komma överens om samarbetsformerna med partiet.

Han stängde heller inte dörren till SD-tjänstemän i regeringskansliet.

– Jag uppfattade att det blev väldigt tuffa rubriker på något han inte sa, utan det han bejakade var: självklart kommer Sverigedemokraterna vilja ha genomslag för sin politik, svarar Ebba Busch i Lördagsintervjun.

Hon öppnade för ett stöd från Sverigedemokraterna för att förhandla fram en budget. Kristdemokraterna är delvis beredda att samarbeta med Sverigedemokraterna om budgeten.

– Grunden måste vara den politiska inriktningen, där finns det förutsättningar att en KD och M-regering kan få stöd för sin budget och förhandla fram större delar med till exempel Sverigedemokraterna, säger Ebba Busch.

Finansminister Magdalena Andersson kommenterade beskedet under lördagen.

– Det är oerhört naivt att tro att man bara kan komma överens om delar av en budget. Det är naivt både av Kristdemokraterna och Moderaterna. Jag har varit finansminister i sex och ett halvt år och jag vet att man inte kan styra Sverige på en halv statsbudget, säger Magdalena Andersson till Ekot.

Uppmärksammat Facebookinlägg

Ebba Busch fick även frågan om ett inlägg som hon skrev på Facebook för några veckor sedan om en 15 år gammal dom mot en person. Det handlar om ett Facebookinlägg där KD-ledaren gav sin syn på den uppmärksammade hustvisten med Esbjörn, 81.

Inlägget har anmälts av Esbjörns ombud för grovt förtal. I inlägget går Ebba Busch till hårt angrepp mot just det juridiska ombudet, och anklagar honom bland annat för att ha begått brott.

– Den här texten som jag lade ut är föremål för en förundersökning och det är därför högst olämpligt av mig att uttala mig om den förundersökningen. Och var vi befinner oss där, säger Ebba Busch.

KD-ledaren säger i intervjun att hennes advokat Thomas Olsson rekommenderat henne att radera en del av inlägget under tiden som förundersökningen pågår.

– Min advokat har rekommenderat att under tiden som förundersökningen pågår, då är den här delen av texten som också är föremål för förundersökningen, att den texten också skulle tas bort. Det noterade jag uppmärksammades här nyligen men det skedde för en dryg vecka sedan, säger Ebba Busch och fortsätter:

– Min advokat Thomas Olsson har uttalat sig om varför detta var lämpligt då har jag följt det också.

Ebba Busch intervjuas i P1:s lördagsintervju

  • Fastnålat inlägg
    13 mars 2021
    Matilda Aprea Malmqvist

    En person som är dömd för en brott och suttit av det, har den också sonat sitt brott?

    – Då ska man få en andra chans.

    Jag frågar efter som du är en hustvist nu och i ett inlägg på Facebook skrev du om ett 15 år gammal brott, och är nu anmäld för förtal, då kanske du tycker att man inte sonat sitt brott?

    – Den här texten jag har lagt ut är föremål för en förundersökning, och därför kan jag inte kommentera det.

    – Min advokat har uttalat sig om varför texten är raderad.

  • Matilda Aprea Malmqvist
    13 mars 2021

    Därmed avslutas lördagsintervjun i P1.

  • Matilda Aprea Malmqvist
    13 mars 2021

    Programledaren ifrågasätter hur Ebba inte kan ha läst sig till underlag exempelvis i tidningar.

    Richard Bergström sa i går att länderna vill ha sitt vaccin för sig själva, Indien, USA och Storbritannien till exempel. Det är exportstopp nu. Vet du någon möjlighet som skulle kunna gör att Sverige får mer vaccin än vi fått hittills?

    – Om man tittar på Storbritannien har de valt en annan väg, de stod mitt i Brexit, vilket har sin förklaring där. Men även hur EU valt att exportera till andra utanför EU. Att man inte prioriterat en del av de östeuropeiska partnerskapsländerna, vilket Kina och Ryssland uppmärksammat och använt till en geopolitisk maktfaktor.

    – Hur ska vi förhålla oss till export när det nu inte levereras enligt avtal inom EU? Har man haft dialog med läkemedelsföretag i Sverige, kan man ställa om produktionen?

  • Matilda Aprea Malmqvist
    13 mars 2021

    Moderaterna har ett tagit intiativ och vill att riksdagens ska undersöka alla möjligheter att köpa vaccin utanför EU-avtalet. Hur ser du på det?

    – Vi kommer att låta Lena Hallengren ska stå till svars. Vi vill veta vilka åtgärder som tagits och när de fick veta om förseningar, dialoger med läkemedelsföretag, dialoger mad grannländer, svarar Busch.

    – Vi är öppna att pröva alla vägar. Vi måste ha mer underlag innan jag kan svara skarpt på den frågan om att gå utanför EU och köpa vaccin.

  • Matilda Aprea Malmqvist
    13 mars 2021

    Lars Adaktusson har JK-anmält Dagens Nyheter för förtal, något intervjuaren Monica Saarinen frågar om.

    – Jag vill gärna svara på frågor, men den här sortens frågor kan du inte ställa till mig, svarar Ebba på programledarens fråga om JK-anmälan som gjorts.

Följ ämnen i artikeln