Blocköverskridande uppgörelse om friskolorna klar

Publicerad 2013-05-23

Hemligt partiledarmöte blev avgörande

Att partiledarna Jan Björklund (FP) och Stefan Löfven (S) sågs på ett hemligt möte för att lösa tvistefrågorna om friskolorna blev helt avgörande.

I dag presenterades en blocköverskridande överenskommelse som sex partier står bakom.

Något kommunalt veto blir det inte – men däremot ska friskolorna tvingas bli öppnare.

– 25 års hård politisk strid är över, säger Jan Björklund.

Aftonbladet kunde i går avslöja att Jan Björklund och Stefan Löfven träffats för att försöka rädda en blocköverskridande uppgörelse i Friskolekommittén. Mötet skedde i största hemlighet på S-ledarens rum i slutet av förra veckan.

Enligt uppgifter till Aftonbladet ska det ha varit partiledarnas möte som ledde fram till att de sista stegen som fattades för att göra en överenskommelse kunde tas.

– Det hade avgörande betydelse, det hade kört fast ordentligt, säger en källa.

Under partiledarnas möte ska de båda ha kommit överens om att det måste gå att få till stånd en blocköverskridande överenskommelse. Och att man då måste vara beredd att både ge och ta.

Förhandlingar sent i natt

Positionerna i kommittén hade fram till dess varit helt låsta. Särskilt svårt att komma överens har S och Allianspartierna haft. Och det är i frågor som rör vilket inflytande kommuner ska ha över nya friskoleetableringar och om offentlighetsprincipen och rätten att tala med media också ska gälla för personal på privatägda skolor som det främst har kärvat. Uppgörelsen som skulle ha varit klar i november förra året har skjutits upp fem gånger och blev klar först sent i natt.

– Vi kunde skaka hand på att vi var överens vid halv elva i går kväll, men även efter det skedde nog några ändringar per mejl, säger förre FP-ledaren Lars Leijonborg, som är kommitténs ordförande.

Vandelsprövning, öppenhet och samråd

Överenskommelsen man skakat hand på innehåller tio punkter för långsiktiga regler för friskolorna. Det blir inget vinstförbud men svårare att tjäna stora pengar på skolverksamhet. Dessutom ökad insyn och öppenhet med offentlighetsprincip och meddelarskydd för anställda. Sen ska alltid en vandelsprövning göras på de som vill starta en friskola där det ingår att kolla deras ekonomiska skötsamhet.

– Det är märkligt att det ska behövas, men det har hänt att personer fått tillstånd som begått grova brott, så ska det inte vara, säger kommitténs ordförande Lars Leijonborg.

Det ska även göras en prövning av ägarnas långsiktighet och seriositet. Ägarskiften ska alltid anmälas till Skolinspektionen. Och för att en friskola ska få starta måste det först ske ett samråd mellan kommun och friskola.

Socialdemokraterna har i arbetet drivit en hårdare linje än ett samråd. Man har velat att kommunerna ska ha ett avgörande inflytande när någon vill starta en friskola. Men något sådant kommunalt veto blir det inte. Socialdemokraterna som inte är helt nöjda på den punkten kommer därför att lämna in ett särskilt yttrande i frågan.

– Vi har olika uppfattning, men ett obligatoriskt samråd är ett bra steg på vägen i alla fall, säger Ibrahim Baylan, Socialdemokraternas skolpolitiske talesperson.

Björklund var nöjd

Utbildningsminister Jan Björklund, som tillsatte kommittén 2011, var mycket nöjd.

– Det här är den politiska fråga som det varit hårdast strid om under 25 år. Nu har vi en enighet som sex partier står bakom, vilket garanterar långsiktiga regler, säger han.

Hur avgörande var ditt och Löfvens möte för att det blev en uppgörelse?

– Exakt vet jag inte, men det är klart att när förhandlingar mellan sex parter kan gå i stå, och hade gjort det, är det viktigt att partiledarna möts och bestämmer sig för om vi vill bli överens eller inte. Och sedan sänder vi de signalerna till våra förhandlare i kommittén.

De partier som står bakom överenskommelsen är förutom S och allianspartierna M, FP, C och KD också Miljöpartiet.

Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna står utanför uppgörelsen men ingår i den stora friskoleutredningen och kommer därför att inom kort få lämna sina synpunkter.