Därför är Kim ett mysterium

Publicerad 2013-03-31

Diktatorn sprider skräck – men är en gåta för omvärlden

Kim Jong-Un hotar USA med kärnvapenkrig.

Men älskar amerikanska gympadojor och basketspelare.

– Han är inte alls den ­pajas som han utmålas som, säger Geir Helgesen, Nordkoreaexpert.

Få visste vem den unge mannen var som i december 2011 tog makten i Nord­korea. Eller hur han såg ut – länge var det enda kända ­fotot på Kim Jong-Un taget när han var elva år. Fort­farande är det oklart om han föddes 1983 eller 1984.

”Han var inte korkad”

Luckorna är stora. Vad som återstår är spekulationer. Och rykten. Som att Kim Jong-Un ska ha gjort skönhetsoperationer för att bli mer lik sin farfar, Nordkoreas grundare Kim Il Sung, också känd som ”den store ledaren”.

Hans far Kim Jong Il – ”den käre ledaren” beskrevs som en korkad playboy, som gillade porrfilm och gick i platåskor.

– Men han var inte ­korkad. Det har både Göran Persson och Madeleine ­Albright, USA:s före detta utrikes­minister, konstaterat. Jag tror att samma sak gäller för Kim Jong-Un, säger kultursociologen Geir Helgesen.

Han är chef för Nordiska institutet för Asienstudier i Köpenhamn och har regelbundet rest till Nord- och Sydkorea sedan början av 1980-talet. Hemlighets­makeriet kring Kim Jong-Un är en medveten strategi, enligt Helgesen.

– I alla östasiatiska länder vill man gärna att folket ska se ledaren som en halvgud, en supermänniska, ­säger Geir Helgesen.

Han pekar på att det finns tecken, visserligen mycket små, som tyder på att ”Den stora efterträdaren” Kim Jong-Un vill öppna landet mot omvärlden.

– Han har erkänt att det ekonomiska systemet inte fungerar. De har slutat ­hålla långa tal om att Nordkorea är bäst.

När han gick i skola i schweiziska Bern spelade den unge Kim Jong-Un ­basket och samlade på ­Nike-skor. Det har hans gamla skolkamrater berättat. Nyligen tog han emot Dennis Rodman, en före detta amerikansk basketstjärna.

Tjänar på hoten

– Han har dessutom framträtt offentligt med sin fru. Allt det gör han för att visa en mänsklig sida, säger ­Helgesen.

Däremot har han inte råd med att framstå som en svag ledare. Därför hotar han att förinta USA och Sydkorea. Men det är tomma hot, tror forskaren.

– Nordkorea är medvetet om att de inte har en chans. De har verkligen gjort det till en konst att utmana, ­utan att gå över gränsen.

Men enligt Geir Helgesen tjänar även USA på vapenskrammel från Pyongyang.

– De vet att Nordkorea ­inte är något hot, samtidigt som de kan motivera sin närvaro i Asien. Egentligen är de mycket mer ­rädda för Kina, säger Geir Helgesen.