Försöker Putin köpa väljarna?

Säkraste tecknet hittills på att han ställer upp i presidentvalet 2012

Ryssarna slipper höjda elräkningar och dyrare tågresor.

Det är det tydligaste tecknet hittills på att Vladimir Putin tänker ställa upp i presidentvalet nästa år.

Trixandet för att bevara hans maktställning fortsätter.

Premiärminister Putin beordrade i går personligen att de planerade höjningarna på el, naturgas och tågresor som var tänkta att träda i kraft den 1 januari 2012 istället kommer sex månader senare. Det vill säga efter presidentvalet i mars nästa år.

Han såg också till att begränsa höjningarna av ryssarnas elräkningar till sex procent istället för planerade 15 procent.

Det ser onekligen ut som Putin vill köpa väljarnas röster.

Diskussionen om vem som ska styra Ryssland efter nästa år val har förlamat rysk politik det senaste året.

Macho-image

Den nuvarande presidenten Dmitrij Medvedev, 45, vill ställa upp men har ännu inte bestämt om han vågar utmana Putin, 58, som fortsätter försöka befästa sin macho-image. Medvedev är nämligen bara president därför att Putin pekade ut honom som sin efterträdare när den ryska grundlagen tvingade Putin att avgå 2008. Enligt den fick ingen president sitta mer än två fyraårsperioder efter varandra, precis som det funkar i USA.

Istället bytte Putin och Medvedev jobb. Putin tog över som premiärminister samtidigt som grundlagen ändrades så att Rysslands president numera väljs på sex år och kan sitta två perioder. Inget hindrar en tidigare president från att ställa upp igen.

Putin kan med andra ord sitta på presidentposten fram till 2024 om han ställer upp.

Ingen öppen strid

Båda har än så länge vägrat ge besked om vem som ska ställa upp i presidentvalet. Nu spekuleras det i att ett besked kommer vid partiet Förenade Rysslands partikongress den 23-24 september medan andra tror att Putin vill tillkännage sin kandidatur så sent som möjligt.

Kremlologerna, som förr i tiden försökte tolka vem som var starkast i kommunistpartiet, försöker i dag lista ut vem av Putin och Medvedev som ställer upp i presidentvalet. En öppen strid mellan de två anser de flesta uteslutet.

I stället lutar de åt att Putin återtar presidentposten.

När president Medvedev framträdde vid sitt eget ekonomiska forum i staden Jaroslav, där hela hockeylaget i förra veckan utplånades i en flygolycka, så valde han att hålla sig till sitt förproducerade tal. Någon med ambitionen att bli omvald som president hade utnyttjat tillfället till att anta rollen som landsfader. Åtminstone sagt vad han tänker göra åt de senaste årens många transportolyckor.

Blodhundar

Kremlologerna noterade också att inga ministrar fanns i lokalen när Medvedev talade, trots att flera av dem befann sig i staden.

– Som blodhundar har Rysslands styrande klass sniffat i luften och uppfattat att det lutar åt Putin, skriver i New York Times.

Spelet framstår som ännu ett bevis på Rysslands låtsasdemokrati där det i praktiken är makteliten som gör upp om vem som ska styra landet.