Hundratals oroliga ringde UD

Uppdaterad 2011-03-14 | Publicerad 2011-03-11

Stockholm. Tusentals svenskar tros befinna sig i Japan. Cirka 150 oroliga personer som har anhöriga i Japan hörde på fredagen av sig till utrikesdepartementet efter jordskalvet och tsunamikatastrofen. Samtalen avtog dock under kvällen.

– Vi svarar på frågor och vidarebefordrar namn till ambassaden, säger Tobias Nilsson på UD:s presstjänst.

Samtidigt fortsatte letandet efter saknade svenskar, men det är svårt att komma fram till landet, framför allt om man försöker ringa. Det är lite lättare att kommunicera via sms och internet, men det varierar i olika delar av landet. Enligt en grov uppskattning från UD:s sida befinner sig 2 000 svenskar i Japan, varav 450 är registrerade vid ambassaden som boende i landet.

– Men studenter och folk som reser dit behöver inte registrera sig, så siffran är osäker, säger Tobias Nilsson.

Hur många av dessa som saknas är oklart.

– Jag har inga sådana siffror och vi kan inte gå in på det. Det blir en vansklig sifferexercis eftersom det är så svårt med kommunikationerna, säger han.

Utrikesdepartementet har förstärkt jourverksamhet både i Stockholm och i Tokyo för att kunna svara på frågor och leta efter saknade svenskar. Men UD har inga rapporter om skadade svenskar efter den kraftiga jordbävningen och tsunamin ännu.

– Det här är den den värsta jordbävningen jag varit med om. Husen runtomkring ambassaden gungade rejält men värst är skadorna i norra Japan efter tsunamin. Den bara väller in, berättar Kaj Reinius, ambassadråd vid den svenska ambassaden i Tokyo för TT.

Tsunamin har framförallt drabbat Miyagi-området cirka 25 mil norr om Tokyo. Enligt Reinius som är på plats i ambassadbyggnaden kan man bland annat se förödelsen i form av bränder. Dessutom är såväl flygplatser som tunnelbana avstängd, vilket gör att mängder av folk nu får ta sig fram till fots.

Camilla Åkesson Lindblom vid UD:s presstjänst säger att den svenska ambassaden skakades av skalvet, men att vare sig människor eller byggnad skadades.

– Vi känner inte till några svenskar i det området som drabbades hårdast av skalvet, säger hon.

UD råder alla svenskar i Japan att följa nyhetsrapporteringen och så fort som möjligt ta kontakt med de lokala myndigheter som ansvarar för krishanteringen.

Ett 50-tal personer, utsända och lokalanställda, fick utrymma kontoren på det svenska ambassadområdet i Tokyo under fredagens kraftiga skalv.

– Vi sitter mitt i Tokyo och här skakade det duktigt, ett antal gånger. Folk är skärrade. Men det är ingen hysteri. Vi kunde lugnt och städat gå ut på gatan, med hjälmar och annat på, säger Hans Rhodiner, landschef i Japan för Invest Sweden.

Oron tilltar då stora delar av mobilnätet ligger nere på grund av överbelastning och då sms fungerar dåligt.

I Yokohama, cirka fem mil söder om Tokyo, har rederiet Stena Bulk har inte kunnat få kontakt med lastfartyget Stena Chiron som ligger i hamn.

– Det är fullständig kaos, rena helvetet där borta, säger vd Ulf Ryder.

Besättningen på det Bahamasflaggade fartyget är 28 personer. De allra flesta är greker. Enligt Ulf Ryder är troligen ingen från Sverige.

– Sjöfarten blir väldigt hårt drabbad av tsunamier och det är klart att man är orolig. Men vi hoppas på ett positivt besked snart, säger han.

Stena Bulks lastfaryg Stena Concept, med full last av bensin, hann ut till havs.

– De hann lossa trossarna och komma ut precis innan smällen kom, säger Ryder.

Enligt Telia Sonera är det nu hög belastning på teletrafiken till Japan.

– Men vårt internationella nät fungerar utan avbrott, bland annat över sjökablar mellan Asien och USA, säger Irene Krohn, pressansvarig på Telia Sonera.

Telia Sonera har också bestämt att bolagets mobilkunder som finns på plats i Japan nu ringer och skickar sms utan kostnad från Japan till Sverige.

Den svenska telekomtillverkaren Ericsson har nästan 900 anställda på två kontor i Japan, i Tokyo och Shin-Yokohama.

– Som det ser ut nu är alla våra anställda i säkerhet. Vi har fått kontakt med i princip alla och de verkar må bra, säger Fredrik Hallstan, talesperson för Ericsson.

TT

Följ ämnen i artikeln