Merkel tänker det förbjudna – Kasta ut Grekland från euron

"Nord står mot syd inför dagens toppmöte"

Kasta ut grekerna från eurosamarbetet.

Jag har bara hört en politiker som vågat sätta ord på denna förbjudna tanke.

Tysklands motsträviga "ordnung muss sein" Merkel.

Angela Merkel.

Fast egentligen företräder hon det "ansvarsfulla" nord mot de lättsinniga sydeuropéerna. En kulturernas kamp där Spanien, Portugal, Italien står mot Tyskland, Sverige och Storbritannien.

Därför råder rena hönsgården inför EU:s toppmöte i dag. Alla kacklar men ingen vet vad som händer.

EU-kommissionens chef Jose Manuel Barroso tycker att unionen nu måste öppna plånboken och visa att man är beredd att hjälpa Grekland.

Angela Merkel säger att frågan inte ens finns på dagordningen eftersom Grekland inte formellt begärt nån hjälp.

Däremellan finns hela spektrat av åsikter om vad som måste göras för att rädda euron och i andra hand Grekland.

Motstridiga signaler

Så motstridiga signaler att det knappast stärker marknadens förtroende för den gemensamma europeiska valutan. I går tappade euron till sitt lägsta värde gentemot dollarn på nästan ett år.

I förra veckan sa Angela Merkel vad många nordeuropeiska länder tycker men ingen vågat yppa. Hon krävde att reglerna måste ändras så att ett land som upprepade gånger missköter sig ska kunna slängas ut från euro-samarbetet. Hon nämnde inte Grekland vid namn men det var nog ingen som missade innebörden.

Medelhavsnationen har hamnat i skiten därför att ett antal grekiska regeringar genom åren medvetet fuskat med den finansiella statistiken. Budgetunderskotten har varit långt mycket större än grekerna medgivit. Förmodligen var man inte ens från början kvalificerad att ansluta sig till euron.

Käkar surkål

Stämningsläget kan sammanfattas så här: De lättsinniga medelhavsmänniskorna har festat loss på andras bekostnad medan tyskarna käkat surkål, varit skötsamma och vänt på varenda euromynt.

Därför är det inte så konstigt att Merkel och vissa andra tycker att en räddningsaktion vore detsamma som att belöna ansvarslöst och bedrägligt beteende. Pengarna måste ju i slutändan komma från skattebetalare i andra euro-länder.

Merkels uttalade verbala motstånd har stärkt hennes popularitet på hemmaplan. Ändrar hon sig nu och faller till föga kan det bli en backlash inför det viktiga delstatsvalet i det folktäta Nordrhein Westfalen.

Merkels och hela EU:s problem är att om inget görs kan eurons framtid vara i fara. Andra EU-länder är i riskzonen för en statsfinansiell kollaps (Spanien, Irland, Portugal, Italien). Portugal fick i går sin kreditvärdighet sänkt vilket innebär dyrare lån.

Ny finanskris

Kanske vore det smartare att svälja förtreten och hjälpa de fuskande grekerna. I värsta fall kan annars den begynnande högkonjunkturen i Europa förvandlas till en ny finanskris. Dessutom är en av grundtankarna med EU att medlemmarna ska hjälpa varandra.

Grekland påstår att man klarar att betala igen sina lån. Vad man behöver är ett ekonomiskt paket från EU som gör att man kan pressa räntorna på lånen. Annars kan konkursen vara ett faktum.

Lyckas euroländerna inte ena sig om en hjälpinsats har Grekland hotat med att vända sig till Internationella valutafonden, IMF.

Ett hot som sakta men säkert verkar förlora sin effekt.

Pinsamt

Fortfarande finns det euro-länder som tycker det vore pinsamt och ett svaghetstecken att släppa in denna amerikanskdominerade institution för att reda upp Europas problem. Men Angela Merkel signalerar nu att hon ser det som en möjlig utväg.

Det blir inte lätt för övriga euroländer att tvinga på motsträviga Merkel en kompromiss i dag. Rykten talar om ett förlängt toppmöte för att lösa krisen.