Experten: ”De bor i sin egen skit”

Publicerad 2016-02-04

Massiv hyreshöjning efter misslyckad tvångsrenovering

Stora renoveringar har gjort hyrorna så höga att många inte har råd att bo kvar – trots att lägenheterna till stor del är undermåliga.

I ett flerfamiljshus i Uppsala finns till och med avloppsvatten i krypgrunden.

– Värre än den värsta festival-bajamajan du kan tänka dig, säger byggnadsingenjören Carl-Jonas Nordensved till SVT Plus.

Det var 2013 som bostadsbolaget Rikshem tog beslut om att rusta upp bostadsområdena Gränby och Kvarngärdet i Uppsala. Renoveringen har inneburit hyreshöjningar på upp till 54 procent och enligt SVT:s Plus har hundratals hyresgäster känt sig tvingade att flytta eftersom de inte har råd att bo kvar.

– Hyreshöjningen kom som en chock. Det är svårt att förklara för våra barn att vi måste fly från vårt hem för att vi inte klarar av vår inkomst, säger Huda Tursak, som tillsammans med sin familj är några av de drabbade, till programmet.

”Lever i sin egen skit”

Renoveringarna, som är anledningen till hyreshöjningarna, är enligt Plus egen besiktningsman ofta bristfälligt gjorda.

 – Jag har bland annat hittat löst sittande element. Det här är tickande bomber och jag har redan hört om en hel del vattenläckor i området, säger Carl-Jonas Nordensved, byggnadsingenjör vid Svenska besiktningshuset och erfaren besiktningsman, i programmet.

Carl-Jonas Nordensved anser att mängden fel är fler än normalt och att arbetet som Rikshem har beställt inte är fackmässigt utfört.

I programmet befinner han och programledare Sanne Olsson sig under ett hyreshus, i den så kallade krypgrunden. Där gör man en illaluktande upptäckt, ”värre än den värsta festival-bajamajan du kan tänka dig”, som Carl-Jonas Nordensved uttrycker det:

– Det vi ser här är avloppsvatten, säger han och pekar på en pöl vatten som läckt ut ur ett rör. Det man spolar ur toaletten.

– Så de bor i sin egen skit?, frågar SVT:s programledare Sanne Olsson.

– Ja, det gör de.

”Oacceptabelt”

När Erik Hävermark, projektutvecklingschef på Rikshem får se inslaget säger han att det är helt oacceptabelt att det finns avföring i husets krypgrund.

– Vi har ju betalat för att de här krypgrunderna ska saneras så det ska inte förekomma där. Men det är viktigt att poängtera att hyreshöjningarna motsvarar standarden i lägenheterna.

sänds i kväll, torsdag 4 februari, kl 21 på SVT1