Dåliga nyheter för Obama att våldet är tillbaka

Rebellerna vill visa att varken USA eller regeringen kan garantera säkerheten

Att våldet i Irak är på väg tillbaka är dåliga nyheter för president Obama.

Klarar irakierna av att själva ta hand om säkerheten?

Bomberna ifrågasätter den amerikanska exit-strategin i både Irak och Afghanistan.

Fram till sommaren såg läget ut att ljusna i Irak. Våldet var på väg ner. Bagdadborna började åter röra sig ute på gator och marknader utan att känna konstant skräck.

Irakiska soldater och poliser har tagit över säkerheten. De amerikanska trupperna sitter inne på sina förläggningar och ingriper bara på irakisk begäran.

Riktade mot myndigheter

Sedan augusti har de spektakulära bombdåden återkommit. Ofta riktade mot regeringsbyggnader, domstolar och polisstationer.

Dåden bär al-Qaidas och de sunnimuslimska rebellernas särkilda kännemärke med flera explosioner tätt efter varandra.

Förövarna visar att de fortfarande har förmågan att slå till mot högprofilerade mål mitt i huvudstaden.

Att de lyckas är ett underbetyg till de irakiska säkerhetsstyrkorna. Rentav ger det upphov till misstanken att säkerhetsstyrkorna kan vara infiltrerade av rebeller. Bomberna är så kraftiga att de borde vara svåra att smuggla in i staden genom de många checkpoints som fortfarande finns kvar.

Huvudmålet med attackerna är att destabilisera den irakiska regeringen under premiärminister al-Maliki. Ge känslan av att staten inte kan garantera säkerheten.

Förmodligen var det ingen slump att gårdagens bomber detonerade precis innan regeringen satte datum för de val som ska hållas i vår. Rebellerna vill förhindra att den shiadominerade regeringen väljs om.

Även andra grupper har samma intresse.

Bekymmer för Obama

Irakiska folket är givetvis den stora förloraren om våldet nu är tillbaka i stor skala. Men det skapar bekymmer även för Obama.

Hans nya strategi för Afghanistan bygger på det som sågs som en mycket lyckad så kallad "surge" i Irak. Det var när Bush i slutskedet av sin ämbetsperiod skickade 40 000 extra soldater för att knäcka motståndsrörelsen och sedan snabbt lämna över mer och mer till irakierna själva.

Med 30 000 extra soldater till Afghanistan hoppas Obama kunna upprepa framgången där. Han har redan satt 1 juli 2011 som datum för att börja ett trupptillbakadragande.

Om det nu visar sig att irakierna inte klarar av att själva försvara sig utan landet störtas tillbaka i kaos, vad är det då som säger att den taktiken skulle lyckas i Afghanistan?

Om våldet i Irak fortsätter kommer hela tidtabellen för det amerikanska tillbakadragandet där att ifrågasättas. En del har redan kallats hem och alla stridande förband ska vara borta i slutet av 2011.

Tvingas Obama ändra tidtabellen är det ett hårt slag. Att avsluta Irakkirget var ett av hans huvudlöften i valet.