Så genomfördes utpressningen mot Melker Andersson

Uppdaterad 2014-03-29 | Publicerad 2014-03-28

När skulderna hopade sig gick gängledaren till Melker Andersson, misstänker polisen.

Han försökte via en före detta anställd pressa stjärnkrögaren på stora summor pengar.

Men Melker Andersson nekade att betala - kort därefter utsattes hans restaurang för ett brandattentat.

– Jag är inte fri, jag lever i en mardröm, säger Melker Anderson till Dagens Nyheter.

Melker Andersson har levt på skyddad adress och med polisskydd mer eller mindre dygnet runt. I en intervju med Dagens Nyheter beskriver han att han har blivit paranoid och att tankarna bara snurrar runt i huvudet.

Utpressningsförsöket i mitten på februari mot Melker Andersson genomfördes på ett utstuderat och "klassiskt" sätt, enligt källor med insyn i fallet.

Allt har enligt vad polisen misstänker sin grund i en tidigare konflikt där gängledarens bolag, som levererade disk- och städpersonal till Melker Anderssons krogar, blev granskad av Ekobrottsmyndigheten, EBM.

I den granskningen vände sig EBM till Melker Andersson som då upplystes om att det misstänktes oegentligheter hos denne, hans leverantör.

Sa upp samarbetet

Melker Andersson, som sägs vilja sköta allt perfekt, drog då öronen åt sig, och sade upp samarbetet.

Gängledaren ska då ha sagt sig ha haft förståelse för detta.

Därefter gick en längre tid innan han enligt misstankarna plötsligt dök upp igen. Han krävde enligt uppgift att hans personal skulle få komma tillbaka till F12-gruppens krogar. Annars skulle det bli tråkiga följder, lät han förstå på ett hotfullt sätt, misstänker polisen.

En kort tid senare dök en tidigare anställd kock upp hos Melker Andersson och erbjöd sig kunna fungera som medlare. Men utredarna bedömer att han var med som en del i upplägget om utpressningen.

Kocken berättade att gängledaren menade allvar med sina hot och att Melker Andersson skulle mördas, om kraven inte uppfylldes, misstänker polisen.

”Miljonbelopp”

Kocken förklarade samtidigt, enligt misstankarna, att han kände gängledaren och att han kunde "lösa alltihopa", om Melker bara betalade en summa pengar till gängledaren. Enligt en poliskälla handlade det om miljonbelopp.

Två dagar före att kocken dök upp hos Melker Andersson skrev gängledaren till kocken på Facebook: "GÅ MED DANGER XXX".

Men några pengar betalades aldrig, istället kopplades ett säkerhetsföretag in.

En anmälan gjordes också till polisen som tog hoten på största allvar. De bedömdes som högst reella och Melker Andersson fick därför livvaktskydd.

I intervjun i Dagens Nyheter berättar han att han anlitade gängledaren i ett läge där han snabbt behövde få personal. Han var helt ovetandes om gängledarens kriminella förflutna.

När de brutit kontakten började hoten.

– Jag är en annan människa i dag, nu förstår jag vad det är att leva som en fri människa. Jag är inte fri, jag lever i en mardröm, säger han till tidningen.

Flera veckors spaning

Kammaråklagare Malin Arentoft, som leder förundersökningen, vill ännu inte bekräfta några detaljer. Men hon uppger att det ligger flera veckor av utrednings- och spaningsarbete bakom den bevisning som presenterades för häktningsdomaren bakom stängda dörrar under fredagen.

Ekobrottsmyndigheten har också samarbete med skatteverket. Och den 11 februari beslutade skatteverket ett omprövningsbeslut avseende oredovisade arbetsgivaravgifter. Beslutet innebar en skattesmäll på flera hundra tusen kronor för gängledaren.

Djupt skuldsatt

Gängledaren har för närvarande skulder på drygt 2,5 miljoner kronor hos kronofogden. Merparten gäller skatteskulder.

Enligt Aftonbladets källor är gängledaren och flera av de andra i utpressarligan även misstänkta för en mängd andra brott. Bland annat mycket omfattande stölder där hela lastbilar försvunnit. I något fall var lasten exklusiva kostymer.

Precis en vecka efter gängledarens senaste skattesmäll, den 18 februari, genomfördes utpressningsförsöket, enligt åklagarens gärningsbeskrivning.

Det tog två veckor efter att kraven på pengar framställts.

Kastade molotovcocktail

Den andra mars försökte flera gärningsmän kasta in brinnande föremål på Melker Anderssons restaurang Grill på Drottninggatan. Men attentatet misslyckades. Föremålet, som uppges vara en flaska med lättantändlig vätska, en så kallad molotovcocktail, studsade mot restuarangens rutor och kunde släckas av vittnen.

Det var inte första gången Melker Anderssons krogar attackerades.

Melker Anderssons restaurang Grill, alltså samma som nu utsattes, brann 2007 och ytterligare två av hans restauranger har brunnit sedan dess.

Två av de fem som hade begärts häktade, däribland Melker Anderssons tidigare kock, släpptes på fri fot efter förhandlingarna på fredagen.