24-åring åtalas för grov våldtäkt

Uppdaterad 2014-04-04 | Publicerad 2014-03-24

En 24-årig man åtalades i dag vid Stockholms tingsrätt misstänkt för en överfallsvåldtäkt på Kungsholmen i Stockholm i december.

Han misstänks även för flera andra överfall mot kvinnor i samma område.

Utåt sett har mannen levt ett ordnat liv – han har haft en bra utbildning, flickvän, ordnad ekonomi och lägenhet i Stockholms innerstad. Hans mamma är polis och har jobbat mycket med att hjälpa våldsutsatta kvinnor. Men samtidigt misstänks han ha begått en rad överfall mot kvinnor.

I dag åtalades 24-åringen misstänkt för flera olika brott, bland annat grov våldtäkt, försök till våldtäkt, övergrepp i rättssak, sexuellt ofredande och misshandel, skriver Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande.

– Bevisläget är bra, utifrån den bevisning som finns i form av bland annat övervakningsfilm, DNA-träff och resultat av telefonpositioneringar. Jag har bedömt att det finns tillräckliga skäl för åtal för samtliga åtalspunkter, säger kammaråklagare Elisabeth Brandt i pressmeddelandet.

Misstänks för fler överfall

Enligt åtalet ska mannen den 22 december förra året ha följt efter en kvinna från en tunnelbaneuppgång på Kungsholmen, misshandlat henne och sedan dragit in henne i ett källarutrymme där han våldtagit henne. Kvinnan fick omfattande skador och våldtäkten bedöms därför som grov.

Efteråt ska han ha hotat kvinnan med att han eller någon av hans kompisar skulle döda eller skada henne om hon gick till polisen.

Mannen åtalas också för ett våldtäktsförsök som ska ha skett knappt två veckor tidigare, också på Kungsholmen. Då misstänks han ha följt efter en kvinna in i en trappuppgång och börjat ta henne på brösten och rumpan. Enligt åtalet var det tillfälliga omständigheter som gjorde att brottet inte fullbordades.

Tidigare dömd

Mannen har tidigare dömts till två års fängelse för våldtäkt. Våren 2012 följde han med en ung kvinna hem efter en fest för att sova över. När hon vägrade ha sex med honom blev han våldsam, tog strypgrepp, hotade att slå ihjäl henne om hon inte var tyst, och förgrep sig på henne sexuellt. Samtidigt dömdes han för att ha köpt sex av prostituerade vid tre tillfällen.

Rättegången mot 24-åringen börjar den 26 mars i Stockholms tingsrätt.