Alliansens hårda angrepp på Löfven

Uppdaterad 2018-08-31 | Publicerad 2014-05-02

Temperaturen inför partiledardebatten på söndag höjdes i dag rejält.

De fyra alliansledarna gick till frontalangrepp mot Stefan Löfven och anklagade honom för att försöka vinna valet genom den största mörkläggningen i modern tid.

– Om de mörkar sig till segern kommer det bli otroligt plågsamt med en regering som inte förberett sig, säger statsminister Fredrik Reinfeldt (M).

På söndag kväll möts de åtta riksdagspartiernas ledare i en debatt i SVT:s Agenda. I dag höjdes insatserna när de fyra partiledarna i Alliansregeringen kallade till gemensamt presskonferens med ett mål: att kräva S-ledaren Stefan Löfven och oppositionen på gemensamma svar inför höstens riksdagsval.

Annan strategi än 2010

Inför valet 2010 gick de tre rödgröna partierna fram med ett gemensamt valmanifest. Denna gång har Socialdemokraterna valt en annan strategi då man går till val själva utan klara regeringspartners. Stefan Löfven har sagt att man gärna samarbetar med Miljöpartiet och kan tänka sig samarbete över blockgränserna efter en valseger.

Men bristen på gemensamma besked från de rödgröna partierna är ingenting som accepteras på högerkanten. De målade i dag ut Stefan Löfvens strategi som den "den största politiska mörkläggningen i modern tid" och att de rödgröna partierna lovar allt åt alla utan att ha pengar att genomföra reformerna. Man jämförde strategin med hur borgerligheten agerade inför valsegern 1976.

– Om man tänker mörka det över valet och försöka vinnar regeringsmakt på att ha helt skilda förslag med över 60 miljarder i skattesänkningar och utgiftslöften men med en finansiering med bara strax över tjugo. Då bygger man in konflikter, då går det inte att möta den förväntan man byggt upp, säger Fredrik Reinfeldt.

”Ren konsumentupplysning”

Statsministern menar att dagens attack på Löfven inte handlar om att skrämma väljarna.

– Nej, jag ser det här som ren konsumentupplysning. Vi i Alliansen berättar vad vi vill göra, vi tänker presentera ett finansierat valmanifest i augusti. Våra motståndare tänker inte göra. Då tycker vi att vi har rätt att ställa frågorna.

Om inte frågorna ställs, och de rödgröna vinner valet, menar Reinfeldt att Sverige kommer att få lida under många år.

– Det kommer då konstateras att de saknar svar. Här fanns inga reformer som var redo att genomföras. Det kommer att bli otroligt plågsamt att ha en regering som i så fall sitter utan att ha förberett sig, säger han.

Rödgrön ledning

KD-ledaren Göran Hägglund menar att det är ett anständighetskrav i en demokrati att ge besked om vad man vill göra om man tar över makten.

– Annars kan väljarna känna sig lurade och det kommer skatthöjningar som är enorma eller att man kör svensk ekonomi i sank.

Just nu har den rödgröna oppositionen ett stort övertag gentemot regeringen i opinionsmätningarna. Men enligt Hägglund har det sin förklaring.

– Jag tror det är så att människor i avsaknad av konkreta besked kan väva in sina egna drömmar i partiernas mer luftiga framföranden.

FP:s Jan Björklund målar ut Löfvens straetgi som ett "hot mot väljarnas rätt att få information" och varnade för att en rödgrön regering kan komma att luta rejält åt vänster.

– Det är klart att S är rädda att om de redovisar vad en rödgröna regering verkligen ska göra, så kommer de tappa stöd. Därför vägrar de att göra det. Men så kan man inte agera i en demokrati. Ett kraftigt växande vänsterparti kommer så klart att få avgörande inflytande i en rödgrön regering. De kräver massiva skattehöjningar för vanligt, minskad valfrihet och en livsfarlig energipolitik.

”Många kommer dra öronen åt sig”

I söndagens debatt kommer de fyra Alliansledarna att måla ut oppositionen som splittrad och som ett gäng som vägrar ge gemensamma besked. Målet är nu att försöka avslöja den mörkläggning man tycker sig se.

– Jag tror att den dagen då väljarna får upp ögonen för att Jonas Sjöstedt kan bli finansminister, då kommer många att dra öronen åt sig, säger Centerpartiets partiledare Annie Lööf.

Socialdemokraterna kommer att ge sitt svar på attacken senare i eftermiddag.

Följ ämnen i artikeln