Sexförbrytaren i Umeå hotade med kniv

Uppdaterad 2013-09-26 | Publicerad 2013-09-25

Sexförbrytaren i Umeå har beväpnat sig.

14 kvinnor har drabbats och det senaste offret hotades med kniv.

– Det här är en person som snart blir desperat, säger psykolog Elisabeth Kwarnmark.

Psykologen Elisabeth Kwarnmark.

Anmälningarna från unga kvinnor som ofredats sexuellt på nätterna i Umeå har kommit in till polisen under snart ett år. Men den senaste tiden har problemet blivit allt mer akut. De två senaste helgerna anmälde sju kvinnor att de attackerats.

Överfallen liknar alla varandra.

– Han går fram till en tjej och frågar på engelska efter en vägbeskrivning. Sedan börjar han ta på dem, säger Camilla Pihl, utredare på polisen i Västerbotten.

Slår till runt Universitetet

Men i det senast rapporterade fallet bröts mönstret. Den här gången var mannen beväpnad med kniv och hotade kvinnan.

Polisen är ännu inte säker på att det är samma gärningsman det handlar om i alla fall men mycket talar för det. Bland annat det avgränsade området – samtliga attacker har inträffat runt universitetet och campus i Umeå.

Det allt intensivare beteendet tillsammans med användandet av kniv oroar experter som Aftonbladet pratat med.

– Det är en eskalering, sedan vet man inte hur långt han kan gå. När det gäller Hagamannen så åkte han fast men där eskalerade våldet hela tiden, säger Elisabeth Kwarnmark, psykolog specialiserad på sexualförbrytare.

Kan bli desperat

Enligt Kwarnmark drivs många sexualförbrytare av ett tvångsmässigt beteende grundat i ångest. En ångest som det kan krävas grövre och fler handlingar för att dämpa.

– Han har uppenbarligen inte fått ut vad han vill från det här därför eskalerar det. Det här är en person som snart blir desperat. Och eftersom det skett så många gånger så tänker jag att det är en person som inte kan kontrollera sig.

Samtliga överfall har inträffat mellan klockan tolv och tre på natten. Och de drabbade är alla unga kvinnor födda i början på 90-talet.

Vill ha tips

Polisen gick i går ut med en uppmaning till allmänheten att höra av sig. Och Camilla Pihl har fått en rad tips samt ytterligare en anmälan från en kvinna som drabbats. Totalt finns det nu 14 anmälningar.

Samtidigt efterlyser polisen fler tips och vill att att alla som vet eller har sett något hör av sig.