Polis misstänker: Han mördade sin bror – gifte sig med änkan

Publicerad 2013-09-26

22-åringen misstänks ha mördat sin bror och sedan gift sig med änkan.

Men mordet på den 34-årige bilhandlaren i Skåne är långt ifrån uppklarat – i måndags släpptes änkan ur häkte.

– Det som redovisats hittills av åklagaren är inte imponerande, säger den misstänkte mannens advokat Leif Silbersky.

En morgon i februari hittades en 34-årig bilhandlare mördad på en åker i västra Skåne. Hans fru hade dagen innan ringt polisen och larmat att hennes make var försvunnen efter att han åkt iväg i sin bil och aldrig återvänt.

Polisen kunde snart konstatera att mannen hade blivit utsatt för brott.

Men först flera månader senare, i slutet av augusti, greps änkan och mannens bror, en 22-årig man, av polisen. Som Helsingborgs Dagblad först kunde berätta hade de båda gift sig, och nu misstänker åklagaren att 22-åringen har mördat sin bror.

Förnekar brott

Änkan, en 26-årig kvinna, misstänks för grovt skyddande av brottsling – 22-åringen – kring tiden för mordet.

– Motivbilden går jag inte in på. Men jag kan konstatera att den mannen hon är gift med nu, är misstänkt för att ha mördat hennes dåvarande man. Hon är misstänkt för att skydda honom avseende det här brottet, säger kammaråklagare Anna Bromé.

Varför det dröjde så länge innan polisen grep de båda vill hon inte utveckla.

Båda häktades i början av september på den starkare misstankegraden, sannolika skäl, mot sina nekanden.

– Min klient har under hela resans gång helt förnekat att han är direkt eller indirekt inblandad i det här, säger 22-åringens advokat Leif Silbersky.

Kvinnan släpptes

I måndags hävde kammaråklagaren häktningen för den 26-åriga kvinnan.

– Misstanken mot henne är oförändrad, men jag bestämde mig för att hon inte skulle kvarbli i häkte efter att vi hade gjort de utredningsåtgärder vi behövde kring henne, säger Anna Bromé.

Hon vill inte spekulera i varför de båda misstänkta har gift sig sedan bilhandlaren bragts om livet.

Den 22-åriga mannens advokat Leif Silbersky säger däremot att det inte har något med misstankarna att göra. Giftermålet ska ha skett för att skydda änkan, säger han.

– Enligt hans religiösa inställning är det helt riktigt att man tar hand om änkan i familjen. Han har förklarat att man gifter om sig så att man får en närmare relation med kvinnan och barnen. Det har också flera personer i hans omgivning vitsordat.

Hotades länge

Den mördade 34-åringen utsattes under lång tid före sin död för flera hot. Det mest allvarliga var ett mordförsök som skedde tre månader före hans död, i mitten av november. 34-åringen hörde skott avlossas och blev sedan träffad. Han skadades så allvarligt att han fick vårdas på sjukhus.

Enligt Anna Bromé är det inte uteslutet att hans bror kan vara inblandad i även det brottet.

– Det går inte att utesluta.

”Stressad och pressad”

22-åringen förhörs fortfarande av polis, och utredningen lär ta lång tid, enligt kammaråklagaren. Bland annat ska mannen genomgå en mindre rättspsykiatrisk utredning som ska ge svar på om det finns skäl att misstänka att han lider av en allvarlig psykisk störning.

– Han är väldigt stressad och pressad, dels av att han suttit häktad en tid, och dels av att det är intensiva förhör, säger Leif Silbersky.

Trots att utredningen fortfarande pågår avfärdar han åklagarens bevisning som tunn.

– Jag vet inte vad åklagaren sitter på, men det som redovisats hittills är inte imponerande.

Aftonbladet har sökt den 26-åriga kvinnans advokat Mikael Nilsson.