Gaddafis dotter kränkt av dödsbilder

Publicerad 2011-12-29

Aisha Gaddafi mår dåligt över bilderna på sina döda far.

Nu vill hon att internationella brottsdomstolen omedelbart utreder hur han dog.

Aisha Gaddafi.

Aisha Gaddafi, som flydde från Libyen i augusti innan hennes far fångades och dödades av oppositionen, har anlitat en advokat för att kräva att hennes fars död utreds.

Allvarlig psykisk stress

Hon hävdar att hon utsatts för allvarlig psykisk stress av bilderna och det sätt som hennes far dödades på.   

Advokaten Nick Kaufman har i sin framställan till internationella brottsdomstolen efterfrågat en utredning av hur han dödades och svar på om och hur Gaddafis kropp obducerades.

"Mördades på ett horribelt sätt"

Gaddafi och hans son Mutassim ”mördades på det mest horribla sättet och deras kroppar visades sedan upp på ett groteskt sätt helt emot islamistiska lagar. Bilderna av detta barbari sändes ut över hela världen vilket orsakat min klient stor känslomässig stress”, står det i den framställan från 13 december som tidningen the Guardian citerar.

Besked i maj

I ett svar från internationella brottsdomstolen en vecka senare skriver man att de libyska myndigheterna lovat att utreda Gaddafis död och att domstolens åklagare hör av sig i maj, enligt the Guardian.

Uppmanat till revolt

Aisha Gaddafi flydde till Algeriet med sin mor och två bröder strax efter att fästet i Tripoli föll. Förra månaden uppmanade hon till revolt mot Libyens nya ledare, med orden: "Min far har inte försvunnit, han är alltid ibland oss. Glöm inte din fars order att fortsätta kämpa, även om du inte längre hör hans röst".